Кунева: България се готви активно за председателството на Съвета на ЕС

Българското председателство попада в най-динамичния период за ЕС, заяви вицепремиерът

12.06.2015 | 15:12 Редактор: Мариета Иванова
Кунева: България се готви активно за председателството на Съвета на ЕС

България се готви активно за председателството на Съвета на ЕС през втората половина на 2018 г., заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси по време на среща с държавния секретар по европейските въпроси на Франция Арлем Дезир, предават от правителствената пресслужба.

Кунева посочи, че българското председателство попада в най-динамичния период за ЕС, когато ще се решава финансовата рамка за новия програмен период след 2020 г., както и насоките за развитие на Общността в кохезионната и общата земеделска политика.

Арлем Дезир препотвърди ангажимента на Франция да помага на страната ни в подготовката за председателството. Той посочи, че френските институции имат готовност за стажове за български служители, както и че посолството на Франция в София има капацитет за организирането на обучителни семинари, свързани с председателството.

Кунева и Дезир обсъдиха и ситуацията около преговорите с Гърция. Вицепремиерът посочи, че България като непосредствен съсед, макар и не член на еврозоната, има ангажимент към запазване на стабилността в Гърция.

В рамките на работна среща снощи пък беше обсъдено и българското членство в Шенген. Франция посочи, че оценява усилията на българската държава за защита на външната граница на Европейския съюз. Двете страни се обединиха около тезата, че сигурността в ЕС не бива да се поставя под въпрос.

Двете страни обсъдиха и Европейската програма за миграция и квотите за релокация на мигранти. Беше постигнато разбиране, че в ЕС е необходима солидарност, но също така и зачитане на страните, които са външни граници на общността и са подложени на миграционен натиск. В контекста на легалната миграция пък беше дискутирана възможността за засилване на т. нар. „синя карта“, която допуска висококвалифицирани специалисти от трети страни до пазара на труда, като двигател на икономическия растеж.