Калфин: Младежката заетост не е проблем само на едно министерство

Нужни са усилията на цялото общество, коментира вицепремиерът

29.06.2015 | 13:08 Редактор: Мариета Иванова
Калфин: Младежката заетост не е проблем само на едно министерство

на пазара на труда. Проблемът с младежката заетост обаче, се нуждае от общите усилия на цялото общество – от образователната система, през възможностите за трайна реализация на пазара на труда и открояване на по-ясни перспективи за кариерно развитие, до семейството,” заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. – „Младежката заетост не е проблем, който касае само едно министерство и въпреки, че е направено много и продължава да се прави много от страна на Министерството на труда и социалната политика за предоставяне на възможности за младите хора, решението ще дойде само и единствено с провеждане на единен подход, който да доведе до структурни промени и генерално преодоляване на пропастта между търсене и предлагане на работа в България“.

Изказването е било направено по време на кръгла маса на високо равнище „Младежката заетост – предизвикателства и решения“. Форумът е съвместна инициатива на Европейската сметната палата и Сметната палата на България, посочват от пресцентъра на МТСП.

 „Според последното изследване на Агенцията по заетостта, което очертава профила на младежката безработица, материалната мотивация, свързана със заплащането е водеща, но не е единствена предпоставка за активност на пазара на труда“, подчерта министър Калфин. „Програмите за субсидирана заетост не биха могли да предложат значително по-високи заплати на младежите, тъй като евентуално повишаване на заплащането за целево привличане на младежи, ще доведе до дестабилизиране на общата икономическа обстановка. Не е приемливо младежи, които нямат опит да получават значително повече от работещи с опит и практика. В днешната икономическа обстановка подобна мярка не би била ефективна“, категоричен е министърът.

Той изтъкнал, че извън размера на заплатата, за повишаване на интереса на младежите към пазара на труда, влияние имат, както перспективите за кариерно развитие, така и възможностите за професионални обучения и квалификации.
„Проблемът с т.нар. „демотивираните млади“, които нито учат, нито работят, е наистина много голям. Ние в министерството разработваме различни проекти и програми, с които да стимулираме активността им. Мотивацията на младите хора у нас е изключително предизвикателство, за справянето с което ще имаме нужда от съдействието, както на социалните партньори, така и на неправителствени организации. Отворени сме към всички, които имат добри идеи или проекти, с които да мотивираме младите да работят“, коментирал още министър Калфин.

 
*Гаранцията за младежта е нов подход за борба с младежката безработица, който гарантира, че всички млади хора под 25 години — независимо дали са регистрирани в службите по заетостта или не — получават качествено конкретно предложение в рамките на 4 месеца, след като са напуснали формалното образование или са останали без работа. Това предложение трябва да бъде за работа, чиракуване, стаж или продължаващо обучениеи да е съобразено с нуждите и положението на всеки. За повече информация: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1079&langId=bg