С швейцарски пари инвестираме в образование на роми

Проектът е насочен към деца за социално включване на общността у нас

23.06.2015 | 15:00 Редактор: Мариета Иванова
С швейцарски пари инвестираме в образование на роми

Инвестиция в ранното детско образование и интегрирани програми, фокусирани върху жените и децата ще бъдат в основата на проект за социално включване на роми и други уязвими групи, който ще се изпълнява в три общини в България, предава БТА.

Вицепремиерът Ивайло Калфин и швейцарският посланик Денис Кнобел подписаха днес споразумения с общините Бургас, Русе и Сливен по "Програма за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи".

Програмата е част от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, която цели подкрепа на социалното включване на роми и се изпълнява съвместно с Министерство на труда и социалната политика, Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването.

Швейцарската страна финансира 85 на сто от общата стойност на бюджета на програмата (8 088 500 швейцарски франка), а българската - 15 на сто.

Споразуменията бяха подписани и от Кольо Милев, кмет на община Сливен, Йорданка Ананиева, заместник-кмет на община Бургас и Пламен Стоилов, кмет на община Русе.

Според Давид Кнобел ромското малцинство страда от няколко основни форми на социално изключване - недобро образование, липса на заетост, лоши здравни услуги и невъзможност на жените да са обществено ангажирани.

Швейцарският посланик смята, че  коренът на проблема е бедността, а най-уязвимите групи са децата и жените. Министър Калфин посочи, че решението на проблемите със социалното включване на уязвимите групи преминава само през интегриран подход -по-добри жилищни условия, достъп до добро образование, здравни услуги и заетост.

До края на следващия месец ще бъде направен анализ на досегашната работа и политики по включване на ромите, съобщи министър Калфин. По думите му този анализ ще послужи за изработване на краткосрочни и дългосрочни мерки за периода 2015 -2020 година.

По подписаните днес споразумения се очаква да има повече места за деца от ромската общност в предучилищното и началното училище в община Бургас, както и в по-малките общини Средец и Малко Търново, посочи Йорданка Ананиева.

По думите й в бургаския квартал Победа досега не е имало детска градина и по проекта ще бъде изграден комплекс с ясла и здравни услуги за децата и техните родители.Ще бъдат обучени и здравни медиатори. А за общините Средец и Малко Търново се очаква да има допълнителни места за предучилищно и начално образование.

В Сливен в квартал Надежда също ще бъде изградена нова детска градина и ясла за около 150 деца, като към детската градина ще се предлагат социални и здравни услуги, съобщи кметът Милев.

В Русе ще бъдат открити нови яслени групи, здравни кабинети, педагогически услуги, информира кметът Стоилов.
Одобрените общини ще изпълняват проектите за социално включване на роми в партньорство с по-малки общини и неправителствени организации.