Софийският апелативен съд разгледа делото за фалита на КТБ

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд

19.06.2015 | 18:44 Редактор: Васил Детелинов
Софийският апелативен съд разгледа делото за фалита на КТБ

Софийският апелативен съд ще се произнесе в началото на месец юли по спора за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка. Делото стигна до втора инстанция не заради решението на Софийския градски съд банката да бъде обявена във фалит, а заради датата, която посочи за начало на нейната неплатежоспособност- 6 октомври 2014 година. Тогава бе отнет лиценза на банката. Срещу датата възразяват прокуратурата, Фондът за гарантиране на влоговете и БНБ. Те смятат, че фалитът на банката е по–рано - на 30 септември.

По настояване на основния акционер в КТБ - Бромак, делото днес се гледа при открити врата. Това бе и единственото искане на Бромак, което магистратите уважиха. Съдът не прие за основателни исканията на адвоката Менко Менков за спиране на делото и събиране на още доказателства. Отхвърли и поискания косвен инцидентен съдебен контрол, който трябва според Менко Менков да покаже колко пари са изчезнали от банката. Магистратите не приеха и документа от Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори, според който извършеното от одиторите в КТБ е само консултантска услуга и не доказва, че от банката липсват пари. Менко Менков припомни, че ще търсят правата си в европейки съдилища.

БНБ, прокуратурата и най-големия кредитор на КТБ - Фондът за гарантиране на влоговете, настояха съдът да посочи по-раната дата за несъстоятелност - 30 септември. Фондът мотивира искането си с направените прихващания след нея, а централната банка с това, че КТБ е подавала невярна информация за финансовото си състояние, поради което и БНБ затвори банката чак на 6 октомври. 

От датата на обявяването за несъстоятелността на КТБ зависи кои цесии и прихващания ще бъдат признати за законни. Решението на Софийския апелативен съд подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Репортаж на Васил Детелинов.