Инцидентът във ВМЗ-Сопот е станал по време на експериментална стрелба

Министър Бъчварова посети полигона край с. Анево

06.06.2015 | 17:40 Редактор: Ирина Георгиева
Инцидентът във ВМЗ-Сопот е станал по време на експериментална стрелба

Инцидентът на полигона на ВМЗ-Сопот в с. Анево е възникнал при експериментална стрелба, провеждана от частната фирма „Алгънс“, съобщава Министерство на икономиката. Боеприпасът, който е използван при стрелбата и е бил некачествен е собственост на същата фирма. Той е произведен във ВМЗ-Сопот през 1984 г., а преди 4-5 години е закупен от „Алгънс“.

"Причините за инцидента са изцяло свързани с частната фирма. Единствената връзка на ВМЗ-Сопот е отдаденият полигон в Анево, за което има сключен договор с "Алгънс" с всички необходими заверки." - заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Лукарски уточни, че на място са новият технически директор на ВМЗ-Сопот, областният управител, кметът на Карлово и членовете на Съвета на директорите на предприятието.

"Поддържам непрекъсната връзка с тях. Информирам и министър-председателя за ситуацията." - допълни Лукарски.

"Надявам се състоянието на пострадалите да се стабилизира. Съжалявам за загубата на близките на загиналия при инцидента." - завърши той.

Междувременно стана ясно, че и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова посети полигона край с. Анево. Тя се запозна на място със създадената организация на работа на служителите от МВР. Преди това тя беше на планирано посещение в Казанлък.

Полицията оказва пълно съдействие на екипите на прокуратурата и следствието при извършването на процесуално-следствените действия.

Разследването на случая е поето от Окръжната прокуратура в Пловдив.