Георги Близнашки: 25 октомври е подходящ момент за референдум

Според него няма как да бъде отхвърлено предложението за общественото допитване в НС

01.06.2015 | 21:05 Редактор: Мариета Иванова
Георги Близнашки: 25 октомври е подходящ момент за референдум

25 октомври е подходящ момент за провеждането на референдум, коментира в предаването Денят On Air преподавателят и бивш служебен премиер Георги Близнашки. Той посочи още, че е важно и как политическите партии ще си свършат работата за мобилизиране на електората си. От друга страна,  Близнашки изтъкна, че местните избори привличат повече хора към урните и са добър момент за провеждането на обществено допитване по идеята на президента и темите за задължителното гласуване, електронния вот и т.н.

„Това, което все още е загадка, е дали президентът ще се вслуша в някои от критиките, по-специално да се включи мажоритарният елемент”, посочи Близнашки.

Той допълни, че по отношение на електронното гласуване има колебания относно тайната на вота, „но смятам, че  трябва да бъде направено за българите зад границата, които са вече над 2 млн. души”.

Близнашки уточни и процедурата по насрочването на референдума, а именно: „Президентът прави предложение към Народното събрание, където след това ще има дебати, може да се уточнят въпросите и ще бъде взето решение, след което президентът ще посочи датата”.

Той е скептичен, че противниците на референдума ще успеят да отхвърлят предложението.