Държавният глава ще предложи национален референдум заедно с местните избори

Плевнелиев посочи, че се водят разговори с парламентарно представените политически сили относно датата за провеждане на местните избори

01.06.2015 | 12:26 Редактор: Ирина Георгиева
Държавният глава ще предложи национален референдум заедно с местните избори

Президентската институция и НС работят изключително интензивно за намиране на най-доброто решение както за провеждане на местните избори, така и на референдум при формула "2 в 1". Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти. След като приключат разговорите с политическите партии, държавният глава ще направи обръщение към народа, в което ще обяви мотивите за произвеждане на национален референдум.

"Убеден съм, че по въпросите за всенародно допитване ще намерим правилната формула, така че този референдум заедно с местните избори да бъде успешен и пряката демокрация да получи подкрепа, а суверенът най-после да види, че политиците са готови да го питат, но и да го чуят, а след това да действат." - коментира президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава изрази увереност в капацитета на ЦИК да организира успешно национално допитване заедно с местните избори и подчерта, че институциите ще имат достатъчно време, за да се подготвят.

Президентът припомни, че формулираните през 2014 година въпроси за мажоритарно, задължително и дистанционно гласуване в различните му форми, включително по интернет, отговарят на желанието на гражданите и остават актуални. Предстои въпросите да бъдат окончателно прецизирани, стана ясно още от думите на държавния глава.  

Росен Плевнелиев посочи, че се провеждат разговори с всички парламентарно представени политически сили относно датата за провеждане на местните избори и е много вероятно да се постигне пълен консенсус по този въпрос.