ГЕРБ кани БСП да оглави временната комисия за промените в Конституцията

Целта била промяна към положителна нагласа на формациите, които не подкрепят поправките, заяви Цветанов

27.05.2015 | 12:45 Редактор: Мариета Иванова
ГЕРБ кани БСП да оглави временната комисия за промените в Конституцията

ГЕРБ предложил на БСП да оглави Временната комисия за промените в Конституцията, чието създаване е точка в дневния ред на депутатите за утре, предава БТА, цитирайки Цветан Цветанов.

Председателят на ГЕРБ е подчертал, че се надява по този начин да има положителна промяна на мнението на онези формации, които не застават зад поправките в основния закон.

Те бяха внесени на 26 май в деловодството на Парламента и под тях стоят 132 подписа на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и ПГ на БДЦ.

Цветанов уточни, че от левицата са оценили положително жеста да оглавят Комисията и ще отговорят до края на деня- 27 май.

Във временния орган за конституцията всички политически сили ще участват на паритетен принцип с по двама представители.

„Така“, подчерта Цветанов, - „се надяваме да се получи максимален политически консенсус и да се доближим до нужните 180 гласа, които да дадат по-голямо устойчивост на конституционните промени“.

„Към настоящия момент това, което предлагат от РБ по отношение на прокуратурата /възможност за импийчмънт на главния прокурор и др./ е нереалистично“, коментира още председателят на групата на ГЕРБ. - „Дори да приемем механичния сбор на гласовете на двете формации, пак няма да стигнем 160 гласа, необходими за второ гласуване“, обясни Цветан Цветанов. - „Придържаме се към това, което е подписано от всички депутати от РБ, ПФ, ГЕРБ и БДЦ.  Това е рамката“, подчерта в допълнение той.

Заместник-председателят на ГЕРБ отново повтори, че управляващите търсят широка подкрепа и са отворени за диалог и, че ще разчитат много на разговорите в комисията. Самият Цветанов щял да се срещне и да убеждава ръководствата на всяка една парламентарна група.

Във внесените промени в Конституцията е заложено разделянето на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска.

Пленумът на ВСС се състои от всички негови членове, е записано още в проекта. Сред правомощията му е да приема проектобюджет на съдебната власт и да го внася в парламента, да взема решение за прекратяване на мандата на изборен член, да прави предложение до президента за назначаване и освобождаване на председателите на ВКС и на ВАС и на главния прокурор. Заседанията на пленума на ВСС се председателстват от министъра на правосъдието, който обаче не взема участие в гласуването.

Предлага се да отпадне текстът, според който кадровите решенията на ВСС се приемат с тайно гласуване.