Депутатите приеха нова промяна в Закона за банковата несъстоятелност

Синдикът на банка в несъстоятелност ще събира парични вземания с искане за незабавно изпълнение въз основа на извлечение от счетоводните книги

21.05.2015 | 11:45 Редактор: Ирина Георгиева
Депутатите приеха нова промяна в Закона за банковата несъстоятелност

Назначеният от съда временен синдик събира паричните вземания на банката включително като иска издаване на заповед за незабавно изпълнение по реда на Гражданския процесуален кодекс въз основа на извлечение от счетоводните книги. Тази промяна в Закона за банковата несъстоятелност приеха депутатите с изменение на Закона за ДДС.

Предложенията за допълнение са направени между първо и второ четене на промените в Закона за ДДС от народните представители от ГЕРБ Димитър Главчев, Менда Стоянова и Диана Йорданова, цитирано от БТА. 

Част от промените включват да не се събира предварително държавна такса при исковете. Ако искът бъде уважен, следващата се държавна такса се събира от осъдената страна, а ако искът бъде отхвърлен, държавната такса ще се събира   от масата на несъстоятелността. Исковете се предявяват пред съда по несъстоятелността.

Депутатите приеха промени в Закона за ДДС, свързани със средства, отпускани по европейската програма "Околна среда". Според изменението на общините като собственици на ВиК инфраструктура, изградена в изпълнение на финансираните по Приоритетна ос 1 на ОП "Околна среда" проекти, се предоставя възможност да упражнят право на данъчен кредит за начислен ДДС по получени след 1 януари 2007 г. доставки.

Промените са изготвени заради преустановено финансиране от ОП "Околна среда 2007-2013" на направени от общините разходи за данък върху добавената стойност /ДДС/ в изпълнение на водни проекти по Приоритетна ос 1 на програмата. 

Преустановяването на финансирането е следствие на получено писмо от ЕК, че от началото на програмата направените от общините разходи за ДДС по водните проекти са недопустими за финансиране със средства на европейските Структурни фондове и Кохезионен фонд.