Как ресторантьорите обявяват алергените в менютата си

В повечето случаи страницата с алергените е с дребен шрифт и остава незабелязана от клиентите

14.05.2015 | 12:08 Редактор: Ирина Георгиева
Как ресторантьорите обявяват алергените в менютата си

До 3000 лева глоба може да получи заведение, което необявява алергените в менютата си и за това варненски ресторантьори пускат списъци с алергените, които съдържат блюдата им в менютата, установи проверка на вестник "Черно море".

Според европейските изисквания още от 13 декември 2014 г. ресторантьорите са длъжни да информират своите клиенти, ако артикулите съдържат общо 14 алергена. В списъка влизат соя, лактоза, мляко, ядки.

Собственикът в една варненска пицария е направил страница списък с почти всички храни, които предлага, като щателно е описал и алергените. Страничката е с дребен шрифт и макар да е поставена на всяка маса, остава почти незабелязана от клиента, в сравнение с атрактивните реклами на питиета и промоции на ястия край нея.

"Да, документът е неугледен, но си представете, че идвате в заведението, за да се отпуснете, да хапнете и пийнете с приятели на спокойствие, и ви се налага да четете за болести и алергени. Става неприятно, нашата цел е да сме полезни на хората. Естествено, че ще изведа списъка с алергените от основното меню." - аргументира се  мениджърът на пицарията.

Някои от заведенията, които и без това подновяват менютата си, са склонни да вкарат в основното и алергените. 

"Ще видим под каква форма ще стане това. Разбира се, ще спазим законите и изискванията, но и проверяващите трябва да влязат в положението на бизнеса, не бива да плашим хората, не може да оставаме без клиенти." - допълни управител на механа.