Стартират ранните проекти по ОП Околна среда 2014-2020

Убедихме ЕК, че е наложително да се започне с изпълнението на ранни проекти, коментира министър Василева

12.05.2015 | 13:44 Редактор: Ирина Георгиева
Стартират ранните проекти по ОП Околна среда 2014-2020

Стартират ранните проекти по ОП "Околна среда 2014-2020". Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която участва в откриването на четвъртата годишна водна конференция "Механизми за финансиране на ВиК сектора".

"Убедихме ЕК, че е наложително да се започне с изпълнението на ранни проекти. Петте проекта на общините Добрич, Пловдив, Асеновград, Плевен-Долна Митрополия и пилотният проект на община Смолян са на обща стойност около 300 млн. лв." - коментира министър Василева.

Договорено изпълнението на други пет проекта на стойност още 100 млн. лв., които са в техническа готовност за старт на строителните работи през 2016 г., добави министър Василева.

"Един от ранните проекти е и този за Столична община, защото там спецификата изисква общината да бъде бенефициент – тя е тази, която има водеща роля и готовност да разработи регионалното прединвестиционно проучване и да стартира изпълнението." - допълни министър Василева.

МРРБ ще е бенефициент по една от първите процедури в новия програмен период:

"Подготовка на регионални прединвестиционни проучвания за реализация на инвестиции във ВиК сектора и укрепване на капацитета на заинтересованите страни." - коментира министър Василева.

"Убедена съм, че със съвместни усилия, партньорство и прозрачност при взимането на решения, ще съумеем да постигнем устойчиво развитие на ВиК сектора." - каза министър Василева.

Съвременната политика по опазването на околната среда и водите е хоризонтална и трябва да бъде вплетена в другите национални политики, обясни министър Василева.

"Това прави много трудно нейното прилагане и често изисква да се прави ежедневен избор по прилагането на екологосъобразни решения, които да бъдат икономически ефективни и устойчиви." - каза в заключение министърът.