Лукарски: Политическата сила, която представлявам, твърдо стои зад влизане в еврозоната

За влизането в еврозоната трябва да извървим определен път

12.05.2015 | 13:17 Редактор: Ирина Георгиева
Лукарски: Политическата сила, която представлявам, твърдо стои зад влизане в еврозоната

Политическата сила, която представлявам, твърдо стои зад програмата за влизане в еврозоната. Това коментира министърът на икономиката Божидар Лукарски в рамките на българско-испански форум, предаде БТА. На събитието участва и испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргайо и Марфил, който е на официално посещение в София.

За влизането в еврозоната трябва да извървим определен път и да изпълним определени критерии, смята министър Лукарски. По думите му трябва "да си напишем добре домашното", цитирайки Маргайо, и добави, че ако това се случи, пребиваването ни в еврозоната ще даде ползотворен ефект, какъвто всички очакваме.

Целта е усвояемостта на средствата по европейските фондове в този програмен период да бъде максимална и много о-добра в сравнение с предишния период, заяви министър Лукарски в отговор на друг въпрос.

ритериите за ОП, за която отговарям - "Иновации и конкурентоспособност", са разработени така, че средствата да достигнат до максимален брой бенефициент." - посочи министърът.

Министърът отбеляза, че в изтеклия отчетен период е имало концентрация на проекти и еврофинансиране към едни и същи фирми.

"Един от критериите по новата ОП предвижда фирмите, ползвали вече европейско финансиране, да получат по-малък брой точки, което на практика може да лиши някои от тях от ново европейско финансиране. Идеята е евросредствата да достигнат до максимално широк брой субекти и това да повиши усвояемостта, което съм сигурен, че ще се получи, особено за програмата, за която аз отговарям." - добави той.

Във връзка с привличането на повече испански инвестиции в България Лукарски каза, че трябва да покажем политическа стабилност и изрази мнение, че такава вече се усеща. Другото, което трябва да свършим, е правната рамка, коментира той.

"Без съдебната реформа, без стабилността на съдебната система и правната регулация, не може да съществува никаква стабилност за бизнеса и прогозируемост, за каквато и да било инвестиция." - заяви той.

Министърът отбеляза, че именно върху това се работи - промяна в правната регламентация на обществените поръчки и дейността на съдебната система, които са важни за бизнеса, и изрази очакване това да доведе до по-стабилна среда за бизнеса и да привлече повече испански инвестиции.

/Снимка: Архив/