Борисов свика Съвета по сигурност към МС заради Македония

Осем полицаи и 14 бойци са загинаха в Куманово при въоръжени сблъсъци преди два дни

12.05.2015 | 09:51 Редактор: Мариета Иванова
Борисов свика  Съвета по сигурност към МС заради Македония

Премиерът Бойко Борисов свиква Съвета по сигурност към Министерски съвет заради напрежението в Македония.

Заседанието ще започне в 10.30 часа, предава Агенция Фокус.

При въоръжени сблъсъци в македонския град Куманово на 9 и 10 май загинаха 22 души- 8 полицаи и 14 нападатели.

Отговорност за нападения пое македонско крило на Армията за освобождение на Косово, припомня Агенция Фокус.

В телевизионно обръщение преди ден  македонският президент Георге Иванов посочи, че въоръжената група, елиминирана в Куманово, е планирала много нападения в Македония с цел дестабилизиране на страната.  

Държавният глава направи изявление след извънредно заседание на македонския Съвет за национална сигурност в Скопие.

Той прекъсна визитата си в Русия в събота, когато в Куманово избухнаха въоръжени сблъсъци.

"Полицията предотврати координирани терористични нападения в различни райони на страната, които щяха да предизвикат сериозно дестабилизиране, хаос и страх", заяви Иванов, цитиран от БТА. - "Членовете на групата са екстремисти и престъпници със забележителна военна подготовка и умения. Ето защо ние платихме толкова скъпа цена със загубата на човешки животи", добави той.

Българският външен министър Даниел Митов е посочил в телефонен разговор с  македонския си колега Никола Попоски, че политическата стабилност на Република Македония и запазването на териториалната й цялост са особено важни за България.

Митов в посочи още, че „в условията на вътрешнополитическа криза са необходими отговорни действия от страна на правителството, за да бъде върнато доверието на гражданите в работата на институциите."

Необходимо е спешно да се възстанови върховенството на закона, за което носи отговорност преди всичко правителството на страната, подчерта българският външен министър. По думите му то трябва да гарантира прозрачно разследване на случилото се в съответствие с европейските стандарти.

Министър Даниел Митов категорично подчерта ключовото значение на запазването на гражданския и етническия мир в Република Македония. Той увери своя македонски колега, че България е готова да даде своя принос за това както по двустранна линия, така и в рамките на усилията на ЕС.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
bono_@gmx.net
преди 8 години
БОНО ШКОДРОВПРЕПОРЪЧВА.....НЕЗАБАВНА СМЯНАНА МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО!С ПО- ДОСТОНОТО ИЛИЯНА БЕНВОСКА!!!!!!!!!!!!!!БОНО,ВЪРХОНЕН СЪД-НАКАЗАТЕЛНА КОЛЕГИЯ Сигнализирай за неуместен коментар