Разследват квесторите на КТБ, които не са спасили активите на банката

Досъдебното производство е образувано за умишлена безстопанственост срещу Елена Костадинчева и Станислав Лютов

11.05.2015 | 15:47 Редактор: Ирина Георгиева
Разследват квесторите на КТБ, които не са спасили активите на банката

Софийска градска прокуратура започва разследване срещу квесторите на КТБ, обявиха от държавното обвинение. Досъдебното производство е образувано за умишлена безстопанственост срещу Елена Костадинчева и Станислав Лютов, пише Dnes.bg.

Те ще бъдат разследвани за това, че от ноември 2014 г. до 26 март тази година като квестори умишлено не са положили достатъчни грижи за запазване на повереното им имущество на банката. От това са последвали значителни щети за банката, а престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, обясниха от прокуратурата.

Разследването ще се проведе от следовател от Следствен отдел на Софийска градска прокуратура.

Освен това прокуратурата е разпоредила да се установят всички договори, сключени с банката при преференциален лихвен процент. Трябва да бъдат уточнени и изплатените суми по тях, които са в нарушение на реда за удовлетворяване на кредиторите, предвиден в Закона за банковата несъстоятелност.

Предстоят и разпити на всички, които са имали преференциални депозити в КТБ, както и служителите, които имат отношение към това. Възложено е и назначаване на съдебно-финансова експертиза.

Квесторите на КТБ бяха сменени със законови промени заради съмнения в партиите от мнозинството и опозицията, че активите на банката се източват. Във фалиралата банка в момента работят временни квестори.

По време на последното заседание на МС миналата седмица и премиерът Бойко Борисов обяви, че в последните дни на работа на квесторите в КТБ са извършени много нарушения.

"Освобождавано е имущество, преправяни са над хиляда договора."- каза тогава премиерът.

Загубата за ФГВБ е за около сто милиона, смята Борисов.