Добитата дървесина ще бъде маркирана допълнително до края на май

Именно чрез прилагането на тази мярка голям процент от незаконно транспортираната дървесина ще бъде пресечен

05.05.2015 | 15:59 Редактор: Ирина Георгиева
Добитата дървесина ще бъде маркирана допълнително до края на май

До края на месец май шестте държавни горски предприятия на територията на страната ще започнат допълнително маркиране на добитата дървесина с пластмасови пластини с уникален идентификационен номер, съобщи МЗХ. Първото предприятие, което въведе мярката от началото на този месец във всичките си общо 38 териториални поделения, е Югозападното държавно предприятие.  

"Това е поредната мярка, предприета от МЗХ, за повишаване на контрола при ползване и транспортиране на дървесина." - заяви директорът на предприятието инж. Дамян Дамянов, който присъства на демонстрация на поставяне на  пластини в землището на село Поповяне, в обхвата на Държавно горско стопанство Самоков.

Именно чрез прилагането на тази мярка голям процент от незаконно транспортираната дървесина ще бъде пресечен, смята инж. Дамянов.

Пластините не заменят, а допълват контролната горска мярка с подробна информация и се поставят едновременно с нея и непосредствено преди експедиция, подчерта Дамянов.  

"Определен е редът, по който се маркират различните асортименти. Идеята е, че дървесина без такава пластмасова пластина, ще бъде много по-лесно разпознаваема като незаконно транспортирана дървесина." - обясни инж. Дамянов.

Тази система за въвеждане на пластмасовите пластини защитава законността и икономическите интереси на субектите, заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев. По думите му до края на месец октомври трябва да бъде разработена внедрена система за издаване на превозни билети за обекти за преработка на дървесина.

"Това ще ни даде възможност да проследяваме пътя на дървесината от сечището до мястото, за което е предназначена." - подчерта инж. Кръстев.

Въвеждането на допълнителното маркиране на дървесината ще струва над 6 млн. лв. общо на всичките шест предприятие, като очакванията са в близката една година поне половината от средствата да се възстановят от намалени кражби, добави инж. Кръстев.