Русия забранява реекспорта на земеделска продукция от България

През миналия август Русия обяви едногодишно ембарго върху селскостопански стоки от Европейския съюз в отговор на европейските санкции

25.04.2015 | 11:16 Редактор: Георги Стоянов
Русия забранява реекспорта на земеделска продукция от България

Руската служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор забранява от днес вноса в Русия на растителна продукция с реекспортни фитосанитарни сертификати от България, съобщава БНР.

Още по темата

Руските власти обясниха решението си с „многобройни“ случаи на подправени сертификати от трети страни. На сайта на службата е посочен и конкретен пример с товар от 63 тона ябълки с фалшифицирани документи от Мароко, внесен от България.

Заместник-председателят на „Рос-селхоз-надзор“ Юлия Швабаускене съобщи пред ТАСС, че е поискала спешни консултации с българските си колеги за достоверността на сертификатите. Руските власти обмислят да спрат приемането на реекспортни сертификати не само от България, но и от Евросъюза изобщо, става ясно от интервюто.

Припомням, че през миналия август Русия обяви едногодишно ембарго върху селскостопански стоки от Европейския съюз в отговор на европейските санкции, наложени на Москва заради украинската криза.