Корал и Делфин ще бъдат отдадени на концесия на по-ниска цена

Причината – концесионерът им ще може да разполага с по-малко търговски площи

22.04.2015 | 13:24 Редактор: Ирина Георгиева
Корал и Делфин ще бъдат отдадени на концесия на по-ниска цена

Бъдещите екоплажове "Корал" и "Делфин" ще бъдат отдадени на концесия на по-ниска цена, съобщи Dnes.bg. Причината – концесионерът им ще може да разполага с по-малко търговски площи. 

"Минималната начална цена за "Делфин" започва от 4300 лева, а за "Корал" 58 000 лева, оттам нататък потенциалните концесионери трябва да предложат своето концесионно възнаграждение." - разясни регионалният министър Лиляна Павлова в МС.

Правителството откри процедура за избор на концесионер за двата плажа на редовно заседание. Около 6 месеца ще отнеме процедурата, затова има текущи процедури за отдаването им под наем, за да не останат нестопанисвани за този летен сезон.

Павлова разясни и изискванията за еко плаж. Размерът на преместваемите обекти може да бъде до 1% от площта на плажа, тоест свободната площ трябва да е много повече от заетата с чадъри, шезлонги и търговски обекти.

Конструкциите на преместваемите обекти трябва да са от природни материали, основно дърво. 

Атракционите също трябва да отговарят на еко изискванията, специални изисквания има и към сметосъбирането. 

Кабинетът е одобрил и предлагани от МРРБ промени в Закона за устройство на територията, с които се предлага забрана на строителството в свлачищни райони. Изключения може да има, ако свлачището е укрепено за сметка на инвеститора и ако е изградена ВиК мрежа, обясни Павлова.

Предвиждат се и по-високи глоби за главните архитекти на общините, които не контролират строежите по смисъла на закона или издават неправомерно разрешения за строеж.