Министър Василева: Спираме строежа на къмпинг Юг

Оградата на плажа в Кранево ще бъде съборена

16.04.2015 | 10:16 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Василева: Спираме строежа на къмпинг Юг

Ще бъде издадена принудителна административна мярка за спиране на строителството до плажа на Корал на 16 април, защото има порок в процедурата - не е спазен Законът за биологичното разнообразие, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по Нова телeвизия.

"Имаме изрично разпореждане на премиера Бойко Борисов и МОСВ и МРРБ да предприемем всички действия, така че да бъде спряно строителството. Община Царево е казала, че мястото, където се строи в момента, е урбанизирана територия, разрешението за строеж  от 2012 година се оспорваше от ДНСК, но съдът се е произнесе, че това разрешение е валидно." - припомни министърът на околната среда. 

Създадена е комисия от експерти на МОСВ, МРРБ, ДНСК,  Агенцията по кадастъра и БАН, която ще трябва да установи дали се строи върху дюни или не. 

"Смятам, че трябва да бъде премахнат бетона, разпореждането на премиера е да се предприемат всички мерки." - каза министърът на околната среда и водите. 

Министър Василева покани на проверката през следващата седмица Евгений Дайнов, който остро реагира срещу строежа на къмпинг "Юг".

Министърът благодари за сигналите на гражданите, които са в помощ на властта при разрешаването на редица проблеми.

ДНСК е издало предписание за премахване на оградата на плажа в Кранево, съобщи министър Василева. По думите й общината трябва да премахне оградата.

"Безброй случаи можем да посочим за действия, които сме предприемали. Спомняте си казуса "Корал",  "Златна перла" и "Кара дере". Винаги предприемаме действия, така че да защитим природата и да недопуснем строителство." - подчерта Ивелина Василева.