Петър Славов: Възраждат се практики на прокуратурата от времето на комунизма

Сериозни промени като допълнителните правомощия на прокуратура не се залагат от днес за утре, коментира той

03.04.2015 | 21:29 Редактор: Мариета Иванова
Петър Славов: Възраждат се практики на прокуратурата от времето на комунизма

С предлаганите допълнителни правомощия за прокуратура се възраждат практики от времето на комунизма, стана ясно от коментара на депутата от Реформаторския блок Петър Славов. Той обаче изтъкна, че тогава не е имало нито НАП, нито Комисия за конфискация на имуществото, нито други структури на изпълнителната власт, които по думите му биха могли да се намесят при необходимост. – „Сега дублираме тези функции като ги концентрираме в ръцете на прокуратурата, а основната й функция е наказателно-правната. Защо не привлече лицата като обвиняеми и да им търси отговорност”, коментира Славов. Той подчерта, че не е станало ясно кое в случая с КТБ налага спешността за въвеждането на промените за дейността на прокуратурата, даващи й право да разваля сделки, когато е нарушен държавния и обществения интерес за 48 часа.

Той също така изтъкна, че при работата по Закона за банковата несъстоятелност е показано как могат да бъдат обединени усилията от различни парламентарни групи без излишно да се бърза.

Славов коментира, че му прави впечатление активността на ДПС, които по думите му „се наместват и стават активни, за да отклонят вниманието от сериозни проблеми. По този повод той посочи, че тази седмица се очакваше  да се внесе съдебната реформа, „а сега се отклонява вниманието с тези извънредни правомощия на прокуратурата”. Той също така посочи, че предложените промени най-активно са били защитавани при обсъждането в комисията от ДПС.