Кунева: Борбата с корупцията ще е насочена основно към висшите етажи на властта

Стратегията ще бъде представена на 3 април, съобщи вицепремиерът

02.04.2015 | 14:49 Редактор: Мариета Иванова
Кунева: Борбата с корупцията ще е насочена основно към висшите етажи на властта

Стратегията по борба с корупцията ще бъде насочена основно към лица, заемащи висши държавни длъжности. Това заяви пред Дарик радио вицепремиеърт Меглена Кунева. Антикорупционната стратегия ще бъде представена на 3 април. Във фокуса на вниманието попадат около 6 хил. души, от които зависи взимането на решения, коментира още Кунева, цитирана от пресцентъра на Движение България за гражданите.

За анализ и проверка на тяхното имущество и възможен конфликт на интереси ще бъде създаден единен орган, който да включва функции на сега съществуващите Комисия за предотвратяване и установяване конфликта на интереси, БОРКОР и звена от Сметната палата. Кунева коментира, че за създаването на единния орган е отчетена препоръката на Европейската комисия, но той е съобразен с особеностите на българското право и институции.

Вицепремиерът посочи още, че единният орган ще налага административни санкции като отстраняване от работа и глоби, а при установени нарушения ще предава лицата на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество /КОНПИ/, което след щателна процедура дори може да отнема имущество. Правомощията на КОНПИ също ще бъдат засилени, обясни Кунева и допълни, че когато има данни за престъпления, случаите ще се изпращат на прокуратурата.

Вицепремиерът беше категорична, че основно за успеха на стратегията остава прилагането на законите. По думите ми: „Крумово законодателство“ да въведем, не се ли прилагат законите, няма да има ефект“.

Стратегията ще има три стълба – политически, административно-превантивен и наказателно-репресивен. Политическият ще представлява национален съвет с участието на министри и други представители на властта, който ще определя насоките за борбата с корупцията и секторите, в които тя трябва да бъде насочена.

Административно наказателният ще представлява единният орган, а наказателният – съвместното звено между прокуратурата, ДАНС и МВР, който ще разследва корупцията по високите етажи, обясни вицепремиерът. Тя беше категорична, че съвместното звено е това, което може да случи на основата на тази Конституция. Не се отказваме от усилията да променим Конституцията, ако може да събере необходимото конституционно мнозинство, но да не правим нищо сега и да отлагаме за едно бъдеще време с неясни условия е оправдание и отказ от реформи, посочи Кунева и допълни, че очаква резултати от прокуратурата.