Инж. Лазаров: 100 млн. лв. трябват за ремонт на старите участъци от АМ Тракия и Хемус

В момента бюджетът на пътната агенция е само в частта, която се събира от винетни такси

31.03.2015 | 11:43 Редактор: Ирина Георгиева
Инж. Лазаров: 100 млн. лв. трябват за ремонт на старите участъци от АМ Тракия и Хемус

Необходими са около 100 млн. лева за основен ремонт на старите участъци от автомагистралите Тракия и Хемус. От 1 април поради незадоволителното състояние на пътната настилка скоростта на движение по отсечките, които не са ремонтирани от построяването им, се ограничава до 90 км/ч., съобщи председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров пред Нова телевизия. Целта е повишаване на безопасността на движение, тъй като чрез ограничението шофьорите се предупреждават за участъците с недобра настилка.

"В момента с тази мярка целим две неща. Първо, да разбудим социалното чувство за отговорност и второ, да ограничим скоростта на шофьорите, които не се съобразяват с пътните условия."- каза председателят на УС на АПИ.

"По-добре да търпя критики от шофьори, които искат да карат със скорост 150-160 км/ч, отколкото от почернени майки." -категоричен е инж. Лазаров.

Основният проблем на пътната система през последните години е липсата на достатъчно средства за поддържането й, коментира инж. Лазаров. По думите му секторът е недофинансиран от години. В момента бюджетът на пътната агенция е само в частта, която се събира от винетни такси, а те по закон трябва да отиват единствено за поддържане на пътищата, заяви инж. Лазаров. През последните години приходите от винетки са около 220-230 млн. лв., но за поддържане на пътната мрежа се дават близо 45% от тях или 105 млн. лв.

Председателят на УС на АПИ припомни, че още през есента е предупредил, че поради недостатъчно средства пътищата не са подготвени за предстоящите зимни месеци и през пролетта на 2015 г. дупките по пътищата ще са много по-големи.