АБВ събира номинации за лидер до 12 април

Всички членове на партията ще имат възможност да участват в избора

18.03.2015 | 16:51 Редактор: Мариета Иванова
АБВ събира номинации за лидер до 12 април

Всички членове на АБВ ще имат възможност да участват в избора за председател на партията, който ще се състои на 25 април, съобщи в Русе заместник-председателят на партията Румен Петков.  Той обясни, че правилата за номиниране на кандидати и за избор на председател съдържат няколко нови момента, пише Dnes.bg.

Процесът за номинации вече тече и следва да приключи на 12 април. До 22 април ще трябва да бъдат готови и избирателните списъци.

До изборите в АБВ се стигна, след като президентът Георги Първанов (2002 - 2012 г.), който е и лидер на АБВ, хвърли оставка, след като депутатите му от парламентарната група подкрепиха кабинета за тегленето на 16 млрд. лева заем.

Днес Петков каза още, че ще има два типа гласуващи, които ще упражнят своя вот в две различни урни. Става дума за членовете на партията, които избират председателя, и за симпатизантите.

"Даваме възможност да гласуват и симпатизанти на партията, които ще могат да заявят отношението си към един или друг кандидат на партията", обясни Петков.

АБВ има амбицията заедно с гласуването да се организира и допитване до членовете и симпатизантите на партията по един-два ключови национални политически въпроса. Ще бъде предоставена възможност на всяка една от областните структури да прецени дали да добави и въпрос, който е стратегически за развитието на съответния регион.

Петков каза още, че ще има и два типа секции – стационарни, разположени в клубовете на АБВ по места, и мобилни, с които ще се даде възможност за една по-голяма активност на членовете на партията.

Заместник-председателят на АБВ обяви, че към момента има регистрирани 12 648 членове на партията, които са обединени в 1090 клуба. АБВ има структури в 166 общини, а в 11 областни града са изградени областни партийни организации.