Над 850 населени места без ток на 9 март към 07:00

09.03.2015 | 08:14
Над 850 населени места без ток на 9 март към 07:00

На заседанието си на 9 март 2015 кризисният щаб към МО съобщи, че запазва бедственото положение в Смолян и Кърджали и в общините Лъки, Велинград и Сърница.

Териториалните звена трябва да проверят дали има бедстващи хора в хижите и дали пътищата до тях са проходими. По данни на кметовете няма застрашени граждани, съобщи министърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков.

За изминалото денонощие са били изтеглени 7 линейки и 51 автомобила, 7 души на хемодиализа и 5 бременни жени са били транспортирани.

Кризисният щаб призова гражданите от Пазарджик, Смолян, Лъки и Асеновград "да преосмислят пътуването в близките часове". Туристите да избягват лавинни зони.

Заедно с кметовете се създава организация при необходимост с високопроходими машини да се доставят храна и лекарства в труднодостъпни райони.

Приоритет на Кризисния щаб е работата с Енергийния системен оператор за отстраняване на авариите.

Военно-въздушните сили ще направят мониторинг на далекопроводите, за да се отстранят повредите по-бързо.

/Снимка: МРРБ - пътят Батак-Доспат/

Към 07:00 на 9 март 2015 временно са затворени пътищата Смолян-Рудозем и Рудозем-Смилян за отстраняване на падналите дървета, съобщава АПИ. На пътя Девин-Кримич са паднали скали и пътят е затворен. На АМ Тракия падна дърво на км 52 и движението за кратко бе спряно, а след това отново възстановено.

Осигурен е достъпът на леки автомобили до всички общински центрове на територията на област Смолян. Движението на МПС да се осъществява задължително с вериги.

Проходът "Предела" е отворен за движение за всички МПС.

Път І-6 от Кюстендил до Гюешево е отворен за движение за всички моторни превозни средства.

Метеоролозите предвиждат продължаване на слаби валежи от сняг в планините.

9 и 10 март са обявени за неучебни за Смолянска област.

/Снимка МРРБ - пътят Батак-Доспат/

139 машини и екипи са работили цяла нощ по почистването в София, съобщи кметът Йорданка Фандъкова за БНР. 

"Към този час в София не вали, но цяла нощ имаше превалявания и доста силно валеше сняг. В южните райони снежната покривка достига до 50-60 см. Почистени са основните пътни артерии на града." - заяви Йорданка Фандъкова.

"Няма проблеми за движението на градския транспорт. По пътя за Плана има паднали дървета, там екипите на Дирекцията по "Сигурност" и екипите на пожарната работят в момента за отстраняване на падналите дървета. Автобусът, който отива до Плана завърта при ресторант "Брезите". Това е единственият проблем, който имаме към момента с движението на градския транспорт на територията на Столична община." - добави кметът.