Министър Вучков: Трябва да започне процедура за избор на главен секретар на МВР

Вътрешният министър определи публикациите в медиите на различни имена като "по-скоро свободни интерпретации"

27.02.2015 | 12:13 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Вучков: Трябва да започне процедура за избор на главен секретар на МВР

Трябва да започне процедура за избор на главен секретар на МВР, категоричен е в позицията си вътрешният министър Веселин Вучко, предаде БТА. 

"Продължавам да държа на извода, че най-късно на 4 март трябва да стартира процедура за главен секретар на ведомството според закона." - заяви той пред журналисти в парламента. 

Още на следващото правителствено заседание министър Вучков ще направи предложенията си, потвърди самият той.

"Отново ще кажа, че най-добре за цялата система, за управлението, за обществото е това да е лице, което да е преминало поетапна кариера на развитие, ръководило е по-малки, по-големи мащаби от хора, за да вдъхва доверие към системата." - обясни министър Вучков.

Вътрешният министър заяви, че е провел разговор с премиера, който преди време защити сегашния главен секретар Светлозар Лазаров

"На 4 март ще разберем кой кого е успял да убеди, не е редно предварително да съобщавам имената." - коментира министърът.

Според него е важно да има дискусия в правителството. Процедурата е не по предложение на министъра, а на МС и с указ на президента да се назначава висшата професионална фигура във ведомството, припомни той. И добави, че въпросът не е в конкретното име, а в спазването на закона.

Веселин Вучков определи публикациите в медиите на различни имена като "по-скоро свободни интерпретации".

По отношение на евентуални рокади и на ръководителите на ДАНС и ДАТО министърът уточни, че няма правомощия за тези служби.

Вижте изказването на министъра на вътрешните работи във видеото: