Вучков: МВР има нов структурен механизъм от 24 февруари

Служителите на ДАНС, работили по линия на борба с организираната престъпност, стават служители на МВР

24.02.2015 | 14:23 Редактор: Ирина Георгиева
Вучков: МВР има нов структурен механизъм от 24 февруари

Още по темата

МВР има нов структурен механизъм от 24 февруари, съобщи Веселин Вучков. Междувременно ГД "Национална полиция" беше оглавена от  досегашният заместник-директор на СДВР Христо Терзийски. Той беше представен пред състава на възстановената главна дирекция Окрупняваме главните дирекции  "Охранителна" и "Криминална", които се сливат в ГД "Национална полиция", обяви вътрешният министър. 

/Христо Богомилов Терзийски/

"Той е човек с 19-годишен стаж в МВР и има поетапно развитие в кариерата - от най-ниско оперативно ниво в 6-то РПУ-СДВР до поста, който заема в момента." - коментира вътрешният министър.

Министър Вучков изрази увереност, че Христо Терзийски  ще осигури необходимата приемственост без сътресения в новосъздадената структура и очерта тежките задачи - оптимизация и съкращаване на началнически постове и администрация. 

С общи усилия главната дирекция ще се справи с ежедневните предизвикателства, заяви новият директор на ГД "Национална полиция". Терзийски подчерта, че с над 80% от колегите се познават и са работили по криминална и охранителна линия. 

На представянето на новия директор на ГД "Национална полиция" присъстваха главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и двамата доскорошни директори на ГД "Криминална полиция" и ГД "Охранителна полиция".

Досегашният директор на ГД"Охранителна полиция" Тодор Гребенаров става оперативен помощник на главния секретар на МВР, поясни вътрешният министър.

Веселин Вучков благодари на досегашния директор на ГД"Криминална полиция" Константин Титянов за професионализма, с който ръководеше структурата и го награди с Почетен знак на МВР I степен за постигнатите високи резултати, както и за 27-годишната му кариера в системата на МВР.

Христо Терзийски  e роден на 31 юли 1968 г. в Кюстендил. Завършил е Технически университет - София. 
Започва работа в МВР през 1996 г. в сектор „Криминална полиция" в Шесто РУП-СДВР. В професионалната си кариера е преминал през длъжностите:
- оперативен работник в сектор "Криминална полиция" в Шесто РУП-СДВР;
- оперативен работник в сектор "Наркотици" - СДВР;
- началник на група в сектор "Криминална полиция" в Шесто РУП-СДВР;
- началник на сектор "Наркотици" - СДВР;
- заместник-началник на отдел "Криминална полиция" - СДВР.
От месец септември 2009 г. заема длъжността заместник-директор на СДВР.
Курсове и специализации:
2005 г. - Международна правоприлагаща академия – ILEA, Будапеща, Унгария
2008 г. - Международна правоприлагаща академия – ILEA, Розуел, САЩ

Структурни промени има и в ДАНС - от 24 февруари 543-ма служители на ДАНС, които са работили по линия на борба с организираната престъпност, стават служители на МВР. Министър Веселин Вучков представи временно назначения за срок от една година директор Ивайло Спиридонов. Вътрешният министър поясни, че кандидатурата му е подкрепена и от министър-председателя Бойко Борисов.

Спиридонов има богат професионален опит, работи в системата на МВР от 1993 г., има дълга и последователна кариера от криминалист в столичното Девето РУП до заместник-директор на ГД „Криминална полиция“, отбеляза министър Вучков.  Той заяви, че разчита трансформацията да не бъде съпроводена с повече напрежение от необходимото.

Вътрешният министър подчерта, че с влизането в сила на промените в Закона за МВР се прекратява един неудачен експеримент и не скри желанието си да има приемственост в състава. Министърът посочи, че е поставен срок в рамките на 10 дни водените досъдебни производства да бъдат преразпределени на компетентни разследващи органи така, че да не се прекъсва работата.

По отношение на финансирането на ГДБОП той уточни, че бюджетните средства от ДАНС ще бъдат прехвърлени с отделно Постановление на МС към структурата, която отново става част от МВР.

В годините назад службата бе натоварена с доста негативи. Сега имаме шанса да ги изчистим с работата си, заяви Иво Спиридонов. Той изрази увереност, че ще се справи с отговорната задача заедно със служителите на дирекцията, защото познава работата на голяма част от тях.

/Снимка: Ивайло Спиридонов/

Ивайло Спиридонов е роден на 15 ноември 1967 г. в град София. Завършил е ВТУ "Тодор Каблешков" в столицата. Започва работа в МВР през 1993 г. в сектор "Криминална полиция" в Девето РУП-СДВР. В професионалната си кариера е преминал през длъжностите:
- разузнавач в сектор "Криминална полиция" в Девето РУП-СДВР;
- инспектор в сектор "Престъпления срещу личността" - СДВР;
- началник сектор "Престъпления срещу личността" - СДВР;
- началник отдел "Противодействие на криминалната престъпност" – СДВР;
- заместник-директор на СДВР. 
На 6 юни 2013 г. е временно назначен на длъжност директор на СДВР. От 25 юли 2014 г. заема поста заместник-директор на Главна дирекция “Криминална полиция”.
Курсове и специализации:
2004 г. - Международна правоприлагаща академия – ILEA в Будапеща, Унгария, и в Розуел, САЩ.