Съкращават 4600 военни, ако не актуализират бюджета за отбрана

За сега ще има 10 % съкращение на разходите за социални придобивки и военните клубове в страната

23.02.2015 | 19:45 Редактор: Васил Детелинов
Съкращават 4600 военни, ако не актуализират бюджета за отбрана

Българската армия е стабилна и готова да посрещне всички предизвикателства. Това отчете министърът на отбраната Николай Ненчев 100 дни след като пое поста. Той отново поиска актуализация на бюджета за отбрана и предупреди, че ако това не се случи ще се съкращават военнослужещи. По повод информацията за ръст на повиквателните за запас, Ненчев настоя да се спре със спекулациите за война срещу Русия.

За по-малко от два месеца 7306 български граждани са получили повиквателни заповеди за запас. Министър Ненчев успокои, че това е рутинна процедура и няма връзка с конфликта в Украйна, нито с ИД.

Ненчев отново настоя за актуализация на бюджета за отбрана. Ако военните не получат 77 млн.лв, има опасност да бъдат съкратени над 4600 военнослужещи. За сега ще има 10% съкращение на разходите за социални придобивки и военните клубове в страната. Липсата на пари Ненчев сравни с кризата в Украйна.

Въпреки липсата на пари, армията ще се модернизира, отсече министъра. В момента се търсят 35 милиона лева за ремонт на двигателите на изтребителите. До като договорим по евтин ремонт с Русия ще ползваме такива назаем. 

По повод съмненията за източване на пари от ВМА чрез съвместна дейност с частна клиника, министър Ненчев съобщи, че е разпоредил проверка, а одитът на инспектората на министерството е в прокуратурата. От пресцентъра на ГЕРБ информираха, че ген. Стоян Тонев, по времето, на който е станала измамата, е бил изслушан от Изпълнителната комисия на партията по негова молба. Той също настоява за проверка.