Икономиката позволява вдигане на заплатите

БВП на страната сега е 140%, което е повече в сравнение с първите години на прехода

23.02.2015 | 19:54 Редактор: Ирина Георгиева
Икономиката позволява вдигане на заплатите

Варна не използва 100% капацитета си от излаза на Черно море за привличане на нови инвеститори и намаляване на разходите на местния бизнес, пише Dnes.bg. Това заяви по повод местната икономика президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Сегашното състояние на икономиката в България позволява вдигане на средната брутна работна заплата, коментира още профсъюзният лидер. Той посочи, че БВП на страната сега е 140%, което е повече в сравнение с първите години на прехода.

Едновременно с това средната почасова работна ставка у нас е едва 3,7 евро, докато в страните от ЕС е 23,7 евро. Направените икономии позволяват и сега вдигане на средната брутна работна заплата, като след 2-3 години тя трябва да се увеличи с 8-10%, бе категоричен Пламен Димитров.

Според изчисленията на синдиката ръст трябва да има поне с 12% и на минималната работна заплата. В края на мандата на правителството тя следва да  достигне 500 – 540 лева.

Пламен Димитров очерта също голямото значение на колективното трудово договаряне (КТД). Хората, които се възползват от него, получават с 29% повече от работниците и служителите без КТД.  

КНСБ пише оценка между 3 и 4 на правителството след първите му 100 дни. Мотивът е стабилизацията на страната в икономически и финансов план. Имаме обаче сериозни претенции към кабинета за бъдещата му програма. Те се отнасят до стратегията за възраждане на българската индустрия, до спиране на корупцията в обществените поръчки, политиката на доходите и други, поясни Пламен Димитров.