Обявено е бедствено положение в някои общини на страната

Обстановката в област Монтана все още е усложнена

01.02.2015 | 15:01 Редактор: Ирина Георгиева
Обявено е бедствено положение в някои общини на страната

Обявено е бедствено положение в някои общини на страната. През последното денонощие са подадени сигнали от граждани за разрушени покриви, огради, комини, изкоренени дървета и прекъснато електрозахранване. Наложи се и затварянето и на основни пътни артерии в страната, предава агенция "Фокус".

Обстановката в област Монтана е усложнена, където остава в сила обявеното от 31 януари бедствено положение в общините Берковица и Вършец. Ураганен вятър с пориви над 100 км/ч. на 31 януари отнесе покриви, огради, дървета и остави без ток десетки населени места в областта. Областният управител на Монтана Ивайло Петров коментира, че положението в тези градове остава сериозно.

"Във Вършец има две населени места със средно напрежение на електропроводите, в които не е възстановено електрозахранването. В община Берковица са четири населените места, в които има доста големи прекъсвания на мрежата." - обясни Петров. 

Към 12.00 часа е възстановено ел. захранването на селата Долно и Горно Озирово, съобщават от община Вършец

До обяд са освободени основните артерии на боровия парк от падналите дървета. Извозени са клоните от падналите дървета от „Слънчевата градина“. Продължава работата по възстановяването на ел. захранването на кв. Заножене, гр. Вършец, Долна и Горна Бела речка.

Мокрият сняг допълнително утежни обстановката, като предизвика скъсването на жици от електропреносната система във всички населени места от общината.

Кризисният щаб към община Вършец продължава работа, като се работи по отстраняване на изкоренени опасни дървета в частни имоти в гр. Вършец. 

Екипите на ЧЕЗ не са спирали да работят за възстановяване на ел. захранването на бедстващите населени места.

Община Вършец работи с целия си наличен човешки ресурс и техника за почистване на основните артерии на боровия парк. Извозват се клоните от падналите дървета от „Слънчевата градина“.

Работата на работните екипи е затруднена от обилния снеговалеж. 

В помощ на аврийно-възстановителните екипи се включиха доброволци от „Електростарт“ АД, от футболния клуб на града, граждани и представители на местни фирми. 

Кметът на община Бургас Димитър Николов обяви частично бедствено положение на територията на града, заради обилните валежи. През нощта са евакуирани 10 души от бургаските квартали „Долно Езерово” и „Лозово”.

Към този момент има данни за наводнени над 120 къщи, мазета и дворове. В кв. "Долно Езерово" нивото на водата по всички улици е между 50 и 80 см, на място са разположени екипа на пожарната, които следят обстановката и помагат на засегнатите от природното бедствие. Късно снощи от вилно селище „Черниците“ са изведени 10 души, които са настанени в общински център. Водата е заляла участъци от пътя Ветрен-Бургас и Бургас-Поморие.

В област Бургас е регистрирано свлачище в района на село Билка и е затворен за преминаване Рижкия проход. На място, за да почисти пътя е екип от областното пътно управление. Наводнена е основно северната част на бургаския квартал "Лозово“.

Водата е заляла трафопост в района на спортна зала "Младост", прекъснато е електрическото захранването. В районите на комплексите "Изгрев",  "Сарафово" и "Зорница" има множество наводнени къщи, приземни етажи и подлези. Граждани са подали сигнали, че в к-с "Меден Рудник" заради силния вятър има висящи части от ламаринени покриви и облицовки на сгради, изкоренени са и дървета.  

В село Ливат реката е преляла и е наводнила част от околните дворове и къщи. Подобно е и положението в село Лясково, Карнобат и околните малки населени места. В Община Средец има множество сигнали за наводнени къщи и паднали дървета. В с. Дебелт от наводнени постройки са евакуирани 10 души. Създадените групи за наблюдение са регистрирали покачване нивото на водата в язовира до с. Зорница. Сигнали за наводнения са получени и от хора, живеещи в селата Белила, Светлина, Дюлево, Дебелт и Радойново. 

В област Сливен пътищата са проходими при зимни условия. Пътните настилки в равнинната част и планинската част са мокри. Активизирано е свлачище на път II-48 /Петолъчката – Котел/ на 100 м от разклона за с. Жеравна /Община Котел/. Затворено за движение е едното платно. 

Продължава да бъде усложнена обстановката в гр.Дългопол, където са наводнени къщите, разположени в ниската част на населеното място. На територията на общината е обявено бедствено положение.

В Община Провадия река Анадере е излязла от коритото си и е наводнила дворове, постройки и земеделски земи в селата Комарево, Овчага, Бозволийско, Блъсково и Юнак. 

Извършени са 10 отводнявания на общински обекти в град Елхово. Към момента няма обявено бедствено положение и не са въведени плановете за защита при бедствия. Своевременно се уведомяват областния и общинските съвети за сигурност относно нивото на реките. Към момента нивата на реките в областта са - Тунджа при гр. Ямбол – 365 см при критично ниво 560 см,  Тунджа при гр. Елхово - 367 см при критично ниво 395 см и Мочурица при с. Чарда-  325 см при критично ниво 495 см.

На територията на община Кърджали преливат микроязовирите на селата Невестино и Македонци. Активирано е свлачище в близост до джамията на село Глухар. Непроходим е пътя Кърджали-Хасково през село Мост. В село Посник е прекъснато мостово съоръжение и е затруднена връзката със селата Посник,  Девинци, Гургулица и Момина сълза. От преливането на микроязовир в с.Тютюнче, общ.Джебел се извеждат селскостопанските животни, които са в близост до язовира.

На територията на област Добрич в селата Опанец, Драганово и Богдан има залети земеделски земи, дворове на къщи. Екипи обхождат критичните точки и следят за нивото на реките и водоемите в района. Към момента не се налага евакуация.

Обявено е бедствено положение в община Смолян. Николай Мелемов, кмет на общината обясни, че положението е тежко, но е овладяно на този етап, като допълни, че са мобилизирани всички институции и фирми. Той поясни, че няма данни за пострадали хора и са предприети всички мерки за информиране на населението.

Към момента нивото на река Черна остава високо. Създадена е организация за евакуиране на хора и техника от застрашените райони и за изграждане на диги и насипи. В кв. “Устово“ реката е на 40 см от преливане извън коритото. Река Триградска е преляла край селата Триград и Змеица.

Частично бедствено положение е обявено в крайграничната ямболска община Болярово. Река Поповска е преляла. Заместник-кметът на Болярово Нина Терзиева съобщи, че са наводнени дворове и приземни етажи на 15 къщи. Хората са изведени от домовете си и са при свои близки. От Общината уточниха, че причината за излизането на реката от коритото са интензивните валежи, а не скъсване на язовирна дига.

Проливните дъждове са причина за активизиране на свлачища на територията на община Сатовча, област Благоевград. Затворен е пътя гр. Гоце Делчев – Сатовча. Свлачища затрудняват достъпа до селата Долен, Плетена и Осина. На място е изпратена тежка и верижна техника. Достъпа до населените места в региона се осигурява по обходни маршрути.

Усложнена е обстановката в град Дългопол, област Варна, където има наводнени дворове и къщи. На място работят три пожарни екипа. Извършена е евакуация на хората от ниските части на града. Тази нощ язовир „Елешница” е започнал да прелива. Река Ана дере, приток на река Провадийска, е излязла от коритото си при село Блъсково. Спряно е изпускането на язовир „Снежина” в община Провадия, продължава контролираното изпускане на язовир „Черковна”. 

Старият път между Свиленград  и Любимец е наводнен. В момента екипи отводняват мазета в Любимец  и село Лозен.
Обстановката в област Монтана постепенно се нормализира. Електрозахранването на повечето населени места е възстановено. Всички пътища в общината са почистени и проходими.

Продължават усилията на над 300 служители на вътрешното министерство за преодоляване на последствията от усложнената оперативна обстановка в областите Бургас, Смолян, Кърджали, Хасково, Благоевград и Варна. Директорът на ГД «Пожарна безопасност и защита на населението» инж. Николай Николов посети област Бургас и се запозна с действията на спасителните екипи. Към момента пожарникари, спасители и полицаи участват в локализирането и ликвидирането на над 40 произшествия. Няма данни за пострадали хора. 

По разпореждане на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков е активиран централния оперативен  щаб на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Действията на щаба се ръководят от главния секретар на вътрешното министерство Светлозар Лазаров.