Община Бургас обяви частично бедствено положение

Към момента водата започва да се оттича и положението се нормализира

01.02.2015 | 12:22 Редактор: Ирина Георгиева
Община Бургас обяви частично бедствено положение

Кметът на Община Бургас Димитър Николов обяви в 9 часа на 1 февруари частично бедствено положение. То касае най-засегнатите от проливния дъжд квартали -  "Долно Езерово" и "Лозово".

70,5 литра на квадратен метър  дъжд са паднали за по-малко от 24 часа. Според прогнозата интензивните  валежи ще продължат следобед.

70 къщи са наводнени в Долно Езерово. 7 души са евакуирани снощи, в 02.00 часа след полунощ от местността "Черниците", 6 от квартал "Долно Езерово". Наводнени улици има още в Равнец, Сарафово и Долно Езерово.

Към момента са затворени пътищата: "Меден рудник" - с. Твърдица, заради опасност от преливане на  яз.Мандра, Банево - Бургас заради насъбрала се вода преди моста, Долно Езерово - "Лукойл", надлезът на СОМАТ.

Блок 21 в к-с "Зорница" е с наводнени мазета, както и подлеза до блок 75. Пак в "Зорница" има наводнени трансформатори, заради което все още на места има проблеми с ел. захранването. В местността "Черниците" водата запазва високите си нива. В Димчево водата се е покачила, има още 30 - 40 см. докато достигне дигата.

Временно са спрени ниско- подовите автобуси на "Бургасбус" за Долно Езерово, Рудник и в посока Средец.

От 31 януари от 01.00 часа, кметът на Община Бургас Димитър Николов,екипи на общината и пожарната са в засегнатите кварталите. Всеки момент в "Долно Езерово" ще бъдат раздадени специални абсорбиращи чували, които Община Бургас закупи след последното наводнение. В Равнец и Сарафово багери правят отводнителни канавки, които да поемат водата от високите части, за да не навлиза в ниските улици.

Към момента водата започва да се оттича и положението се нормализира.

Силният вятър създава проблеми с ел. захранването в Бургас. След спирането на дъжда, в момента дежурните на Община Бургас получават сигнали за паднали клони върху електро-преносната мрежа.

К-с "Славейков"  е без ток заради паднал електрически метален стълб в района на блоковете 58 и 59. Без електричество са още  част от комплексите "Зорница" и "Възраждане".

Паднала е топола на ул. "Мария Луиза", един автомобил е пострадал. Сигнали за паднали клони са получени за района на гарата, ул. Дебелт" и "Сливница", "Ботева", "Меден рудник". Няма пострадали хора. Съборени са огради на строителни обекти.

Вятърът е на пориви със скорост над 20 м. в секунда. Община Бургас призовава гражданите да са осоено внимателни, заради опасност от падащи предмети и клони.