ГЕРБ обмисля подкрепа на предложените от БСП промени в Закона за енергетиката

Делян Добрев определи предложенията като далеч по-разумни от направените в 42-то НС

29.01.2015 | 14:27 Редактор: Мариета Иванова
ГЕРБ обмисля подкрепа на предложените от БСП промени в Закона за енергетиката

ГЕРБ може да подкрепи промените в закона за енергетика, които БСП ще внесе между първо и второ четене, обяви в кулоарите на парламента председателят на комисията по енергетика Делян Добрев, цитиран от БТА.

Той обяви предложенията като далеч по-разумни от тези, които левицата е правила в рамките на 42-то НС.

Съвместно с тях, членовете на комисията по енергетика и предложенията на ГЕРБ ще има текстове, които да регулират по-добре работата на ЕРП-та и да свият дефицита в НЕК, който е в рамките на 600-800 млн.лв. На годишна база, обеща той.

Според него, в най-лошия случай, законовите поправки би трябвало да станат факт.

Сред анонсираните по-рано днес от левицата идеи са при увеличаване на потребената енергия с 50 процента, сравнено с предишен период, ЕРП-тата да са задължени да информират предварително потребителите.

Предвижда се и да не бъде спиран токът, ако просрочието за плащане не надхвърля един месец и сметката не е по-голяма от 25 процента от минималната работна заплата, като има задължителна забрана това да става в събота, неделя, празнични и предпразнични дни.

На свой ред Добрев припомни, че се обмисля санкцията за нарушаване на правилата на ДКЕВР да бъде завишена десет пъти и от 10 хиляди да скочи на 20 хиляди лева.

Във връзка с изнесените данни за масова практика Енерго-ПРО да не изпраща предварително уведомление за дължимата сума на хартия, Делян Добрев уточни, че това е допустимо, само, ако абонатът изрично е декларирал желание да получава електронна фактура за сметката си за ток. Той препоръча, ако има колебание,компетентният орган - ДКЕВР, да направи проверка. Според него обаче, казусът получена ли е или не сметката на хартия е нямало да съществува, ако електромерите са били с дистанционно отчитане. Тогава всеки един абонат може в реално време да следи своята консумация - във всеки един ден и час, включително да наблюдава и как се намалява, променя консумацията на ток с включването на допълнителни уреди, обясни председателят на парламентарната енергийна комисия.