Първан Сименов: Управлението ще продължи със сложни и динамични договорки

Един от основните политически капитали на кабинета е този, че постоянно започва – всичко е в бъдеще време, коментира политологът

22.01.2015 | 10:41 Редактор: Мариета Иванова
Първан Сименов: Управлението ще продължи със сложни и динамични договорки

Управлението ще продължи със сложни и динамични догоровки, с плаващи мнозинства, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air политологът Първан Симеонов. Той подчерта, че постоянните противоречения  „вътре в самата управляваща формула“ са факт, подчертавайки, че е заприличала на „парламент в парламента  със свои вътрешния опозиции“.

Самият факт, че управленската програма продължава да се пише, „показва едно от основните свойства на това правителство- то постоянно започва, постоянно предстои.Това е всъщност  един от основните негови политически капитали- че то говори в бъдеще време до този момент, което не знам дали е добре, като се има предвид, че реформаторските намерения остават в бъдеще време- обикновено  хоризонтът за това е март-април“.

През пролетта обаче, на дневен ред ще излязат предстоящите местни избори, когато по думите на Симеонов, „реформаторските намерения отново ще останат на заден план, защото преди избори резки движения не се правят“.

Още по темата

По думите му има нещо оздравително в това, че решенията се взимат при голямо медийно внимание, „още повече, този формат на управление е в голяма част едно ходене по въже и ние в голяма част от случаите сме принудени да гледаме усилията на едни или други политически актьори за оцеляване“.

Той не отрече, че действително в определи сектори са започнали реформаторски движения. По думите му ключовият пример е БДЖ, „само че там нещата спряха“. - „В образованието се наблюдава амбиция от страна на просветния министър проф. Тодор Танев за законодателни промени, за изцяло нов закон – хоризонтът е пролетта. Хоризонтът на пенсионната реформа е пролетта. Радан Кънев обеща цялостна концепция, Меглена Кунева заговори много активно за ревизия на бизнес регулациите. Виждаме, че и Владислав Горанов подходи в известна степен реформаторски, въпреки че не стана ясно в крайна сметка какво решение се взе.

Самият министър-председател, както забелязвате започна да говори в минало време.  Докато целият този реформаторски патос е в бъдеще време, той говори в минало време- той казва „ние вече върнахме доверието, вече върнахме еврофондовете,  вече стабилизирахме страната“.

По думите на Симеонов „някъде между това минало и бъдеще време ще продължават“ да бъдат изпращани посланията от управляващите.