Основното предизвикателство пред Гранична полиция е противодействието на тежкия имиграционен натиск

Това заяви Светлозар Лазаров

06.01.2015 | 19:08 Редактор: Ирина Георгиева
Основното предизвикателство пред Гранична полиция е противодействието на тежкия имиграционен натиск

Със заповед на министър Вучков Милен Пенев е временно преназначен на длъжността директор на ГДГП, обяви пред ръководния състав главният секретар на МВР.

На 6 декември главният секретар Светлозар Лазаров прочете пред ръководния състав на Главна дирекция „Гранична полиция” заповедта на министъра на вътрешните работи, с която Милен Пенев временно е преназначен на длъжността директор на ГДГП за срок от една година.

"Основното предизвикателство пред Гранична полиция днес е противодействието на тежкия имиграционен натиск. Това изисква правилно разпределение на силите и ресурсите на службата, както и по-добро взаимодействие с другите главни и областни дирекции в оперативната работа, подчерта главният секретар. Надявам се, че ще бъдат спазени обещанията за изграждане на възпрепятстващо съоръжение на останалата част от българо-турската граница и съответната инфраструктура." - каза той.

"Предстои до края на юни тази година да влезе в експлоатация последният етап – до устието на река Резовска – на интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница и да бъде довършена авиобазата на специализирания отряд за въздушно наблюдение, което също да също да съдейства за подобряване на граничния контрол." - допълни той.


МИЛЕН ЕМИЛОВ ПЕНЕВ – временно преназначен на длъжност директор на главна дирекция “Гранична полиция”  е роден на 02.08.1972 г. в град Видин. Завършил е висше образование през 1995 г. във ВВОВУ “В. Левски” – град Велико Търново по специалността “Гранични войски” с гражданска специалност “Двигатели с вътрешно горене” . От 1995 г. е назначен на държавна служба в ГДГП - МВР, заемайки последователно различни длъжности. Завършил е множество курсове за професионална подготовка, както и осем седмичен курс на обучение в Международната академия за правоприлагане (ILEA) в Будапеща, Унгария. За високи професионални резултати многократно е награждаван.

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 05.08.2014 г.  е назначен на длъжността заместник-директор на ГДГП, той и директор на дирекция "Граничен контрол".

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 05.01.2015 г. е назначен на дължността ВПД директор на ГДГП.