Нов софтуер ще бори манипулирането при разпределението на делата

17.12.2014 | 18:56 Редактор: Пролетина Съботинова
Нов софтуер ще бори манипулирането при разпределението на делата

Такова решение взе Висшият съдебен съвет по време на  заседание, на което бе изслушано ръководството на Софийски градски съд по повод пропуските в системата за случайното разпределение на делата.

Новата система ще включва сървър, разположен в сградата на Висшия съдебен съвет, който ще може да наблюдава движението на делата във всички съдилища в страната. Предложението за новия софтуер бе прието заради съмнения за манипулации по делото за нестъстоятелност на КТБ и случаят с френската компания "Белведере".

Изслушването на ръководството на Софийски градски съд се наложи след като стана ясно, че системата за случайно разпределение на делата има пропуски, даващи възможност за манипулирането й. За обяснение във Висшия съдебен съвет бе призована председателят на съда Владимира Янева. Преди заседанието на магистратите тя обясни, че преди два дни компютърни специалисти от Народното събрание и Президентството са проверявали ИТ системата на Софийски градски съд, които са открили нарушения в сървърите, но не и злоупотреби от страна на административните служители.

 "Аз не  считам, че дефектите в системата следва да се вменяват във вина на ръководства на който и да е било съд. аз не съм човекът , който ще  каже къде са виновните. Проверката, която  беше  извършена в Софийски градски съд на разпределението  на делото за КТБ не каза , че е установена  манипулация. Каза, че системата по принцип е ненадеждна  и  може да бъде манипулирана" , заяви председателят на Софийски градски съд Владимира Янева.

Висшият съдебен съвет образува и дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова, заради забавяния на дела от нейна страна. Сигналът е от инспектората на Висшия съдебен съвет по повод други търговски дела, а не за случая с фалита на двете български дружества на френската компания "Белведере". Председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров допълни, че заради липса на доклади от Министерството на правосъдието и Прокуратурата, казусът Белведере все още не е приключил, за да се вземе решение за съдия Ченалова. По рано Владимира Янева заяви, че ако Ченалова бъде обект на дисциплинарно производство, тя ще го възприеме като критика към работата си.

"Всеки един  съдия от Софийски градски съд,  който е обект на дисциплинарно  производство – това критики към  работата  на  състава на съда,  но все пак  аз не  съм  човекът,  който  назначава съдиите" , допълни още Янева.

На заседанието днес бе изслушан и съдия Лозан Панов, който реши отново да участва в конкурса за председател на Върховния касационен съд, само седмица след като подаде молба за отказ.