Христо Христев: Съществуват сериозни проблеми в работата на търговското отделение на СГС

Критиките към съдебната власт в България не са от последните месеци, коментира експертът по право

18.12.2014 | 10:19 Редактор: Мариета Иванова
Христо Христев: Съществуват сериозни проблеми в работата на търговското отделение на СГС

Критиките към начина, по който функционира съдебната власт в България, не са от последните месеци, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air експертът по право и съветник на бившият служебен премиер Георги Близнашки- Христо Христев.

Христев допълни, че в последните месеци определени случаи като делото за КТБ и „публичната реакция на френския посланик по повод един казус, разглеждан от съдия на търговското отделения на Софийски градски съд“, са привлекли по-голямо внимание към съществуващите проблеми.

Той допълни, че това е един процес, който протича отдавна. - „Определени звена в българската съдебна система не функционират нормално. Това, от една страна, е достатъчно ясно на гилдията, на хората, които са пряко ангажирани с решаването на различни съдебни спорове. От друга страна, не от вчера съществуват критики на ЕК и на различни НПО- български и международни. В тази връзка не сме за първи път изправени пред първата хипотеза, в която има стратегия за реформи,“ коментира Христев.

Той изрази надежда, че този път „отвъд дебата, отвъд моментното внимание към един или друг проблем, към един или друг магистрат, наистина ще бъдат осъществени изменения, които ще позволят на  основни звена в съдебната система да функционират по друг начин“.

Още по темата

Христев коментира и въпроса за необходимостта от по-широк политически дебат, за идеите за промени в Конституцията и могат ли исканите оставки във ВСС да решат сочените промени.

 Експертът подчерта, че за „една значителна част от идеите, които се лансират в публичното пространство като необходими изменения в устройството и начина на функциониране на съдебната система е необходим дебат и внимателна оценка каква част от тях могат да бъдат осъществени с обикновени законодателни промени и каква част изискват промени в Конституцията“.

Той също така посочи, че съществуват много сериозни проблеми в работата на търговско отделение на СГС. - „Съществуват много сериозни съмнения как се осъществява ръководството на този съд, как и се разпределят делата. И това повече не може да бъде замитано под килима. Налице са експертни оценки, че софтуерът за разпределение на делата не е надежден и така няма никакво ниво на защита срещу вмешателство. Същият софтуер се използва и  във Върховния административен съд“, коментира още Христев.

Вижте цялото интервю от видео файла.