Даниел Митов: Ислямска държава е заплаха за сигурността в световен мащаб

Украйна- за сигурността на Европа, подчерта министърът на външните работи

17.12.2014 | 17:46 Редактор: Мариета Иванова
Даниел Митов: Ислямска държава е заплаха за сигурността в световен мащаб

Терористичната групировка "Ислямска държава" е критична заплаха за сигурността не само за региона, в който тази организация функционира, но и в глобален мащаб.

Това каза министърът на външните работи Даниел Митов на лекция в НБУ "Свободата и сигурността пред Европа. Потоци и пътеки", цитиран от БТА.

Той посочи тероризма на Ислямска държава сред основните предизвикателства пред свободата и сигурността на Европа.

Министър Митов заяви, че логиката на военните действия на Международната коалиция в Сирия и Ирак трябва да се търси във военното неутрализиране и политическото делегитимиране на тази организация, заедно с прекъсването на финансовите й потоци и възможности за регионално разпространение. По-нататъшните действия за възстановяване на мира и сигурността в Сирия и Ирак изискват цялостен подход от мерки, обхващащи политически, хуманитарни и други аспекти, отбеляза той.

На свой ред България предприе действия за допълване на своето законодателство по отношение на "терористичните бойци", както и спрямо тези, които финансират или подпомагат по друг начин тяхната дейност, каза още министър Митов.

Като друго основно предизвикателства пред свободата и сигурността на Европа Митов посочи и казуса "Украйна".

Разрешението на конфликта там трябва да се основава на базата на спазването на договореностите от Минск. Посредством действията си в рамките на Общата външна политика и политика за сигурност и Източното партньорство, ЕС търси възможности за бързо и мирно разрешаване на конфликта в Украйна, коментира министърът и допълни ,че разговорът за свободна и сигурна Европа е труден, докато не бъде гарантиран националният суверенитет на въпросната страна.

Той очерта и предизвикателствата пред свободата и сигурността на България като част от Европа - енергийната сигурност и миграционния натиск.

Енергийната сигурност е ключов компонент на регионалната сигурност, която е особено важна не само за Европа, но и за България, посочи министърът.

В контекста на кризата в Украйна, нейната актуалност се обуславя от съществуващите рисковете за прекъсване на газовите доставки и евентуалните сериозни последствия за сигурността и икономиката на страната ни, коментира той. Регионът на Югоизточна Европа е един от най-уязвимите по отношение на енергийната си сигурност. Това е така, защото е зависим от един доминиращ доставчик, който показва, че е склонен да използва природните си ресурси за политически цели, заяви Даниел Митов. По думите му реализацията на проекта "Южен поток" повдигаше редица въпроси, свързани със съвместимостта му с европейското законодателство и европейската стратегия за енергийна диверсификация.

Разнообразяването на източниците и маршрутите за доставка на енергийни ресурси разглеждаме като изключително важно за националната сигурност и енергийната независимост на България и на Югоизточна Европа, заяви външният министър.Той подчерта, че страната ни отдава приоритетно значение и работи последователно за развитието на необходимата енергийна инфраструктура и интеграция на пазара на електричество и газ в региона като важна част от Трансевропейската енергийна нфраструктура.

Конкретни усилия ще трябва да бъдат вложени и в реализацията на интерконекторните връзки със съседните ни страни, посочи Митов.

Митов обърна внимание и на миграционния натиск, като посочи,че последната година България е подложена на силен натиск от бежански и миграционен характер, породен на първо място от конфликтите в Сирия и Ирак. Тъй като българската граница е външна граница за Европейския съюз, този проблем е общоевропейски и неговото разрешаване трябва да се търси в сътрудничество с държавите членки на Съюза и тези от Европа въобще, отбеляза той.

Всички тези предизвикателства пред еостратегическата и геополитическа среда на Европа, включително и пред България като част от континента и от ЕС, касаят нивата на сигурност и свобода, които споделяме като общност. Защото един народ не може да бъде свободен, ако съседът му не е, отбеляза Митов.

Той отбеляза и още едно предизвикателство - опасността от разделянето на ЕС "две скорости", обособяваща региони от по-бедни и по-богати страни.