Над 1.5 млн. българи живели с по-малко от 285 лв. на месец през 2013

Под линията на бедността живеят 1.5% от завършилите висше образование, сочат данните на НСИ

15.12.2014 | 16:46 Редактор: Мариета Иванова
Над 1.5 млн. българи живели с по-малко от 285 лв. на месец през 2013

285.92 лв. средно на месец е била линията на бедността  за лице от домакинството през 2013 година, сочат данните на НСИ.

С по-малко от тази сума или под прага на бедността през изминалата година са живели 1 527.5 хил. лица- или 21 % от населението на страната.

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност се увеличава с 2.2%, а относителният дял на бедното население намалява с 0.2 процентни пункта.

Данните на националната статистика сочат, че Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността.

Събраната информация показва, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 21 до 26.7%, или с 5.7 процентни пункта.

Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 41.8%, или с 20.8 процентни пункта.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда.

За целия период на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица (47.6 %),  като рискът от бедност при безработните мъже е с 0.2 процентни пункта по-висок в сравнение с безработните жени.

През 2013 г. делът на бедните сред заетите лица намалява спрямо предходната година с 0.2 процентни пункта до 7.2%.

Делът на бедните работещи на непълно работно време е 20.9%, докато сред работещите на пълно работно време този дял е 6.4%.

Рискът от бедност сред работещите жени е с 0.5 процентни пункта по-нисък от този при мъжете.

Образователното равнище, което до голяма степен определя достъпа до по-добро кариерно развитие и по-добре платена работа. Относителният дял на работещите- за лица във възрастовата група 18-64 години- с висше образование под линията на бедност е 1.5%, докато при лицата с основно и по-ниско образование този дял достига до 30.2%.

Рискът от бедност е над 20 пъти по-висок за лицата с основно и по-ниско образование в сравнение с тези с висше образование.

Още по темата

Делът на работещите бедни със средно образование е 5%.

Оценките на бедността в зависимост от  типа на домакинството показват, че бедността е  концентрирана сред възрастните едночленни домакинства, самотните родители с деца, както и домакинства с три и повече деца.

Най-висок е рискът от бедност при домакинства с три и повече деца (68.1%), като относителният им дял нараства спрямо 2012 г. със 7.1 процентни пункта.

Относителният дял на бедните е най-нисък в домакинства с трима или повече възрастни (10.7% ) и в домакинства с двама възрастни под 65 години (13.8%).

През изминалата година 66.3% от българите не са имали възможност да си позволят почивка извън дома, сочат данните на Националната статистика. За невъзможност да посрещнат неочаквани разходи споделят  от типа на  неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др., споделят 64% от съгражданите ни.
Успоредно с това само 4.2% от българите не могат да си позволят телефон, включително мобилен, 1.7% -цветен телевизор, 9.5% -автоматична пералня, а 51.1% от домакинствата твърдят, че не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден.

Относителният дял на лицата в домакинства,изпитващи затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, е 36.1%, а 45 % от домакинствата се ограничават при отоплението на жилището си.

През 2013  43 % от населението живее в тежки материални лишения,като намалението спрямо предходната година е с 1.1 процентни пункта, отбелязват още от НСИ.