Близо 32 млрд. лв са за бизнеса, икономиката, строителите и инвеститорите до 2020г.

Лиляна Павлова: Волята на правителството е да стабилизира страната

11.12.2014 | 12:45 Редактор: Ирина Георгиева
Близо 32 млрд. лв са за бизнеса, икономиката, строителите и инвеститорите до 2020г.

Сложната политическа обстановка в страната направи 2014г. нулева по отношение на европейските фондове, затова ще направим всичко възможно 2015г. да е по-успешна. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на церемонията "Сграда на годината 2014". Всички усилия са насочени към по-успешното усвояване на средствата от новия програмен период на ЕС, допълни регионалният министър.

"Близо 32 млрд. лв. са на разположение на бизнеса, икономиката, строителите и инвеститорите до 2020г."- каза Павлова. 

Министър Павлова увери, че волята на правителството е да стабилизира държавата и икономиката, да върне доверието в европейските институции и партньори, да отблокира спрените фондове, да не пречи на бизнеса и да създава  предпоставки за инвестиции и за разширяване на бизнеса, за да може икономиката отново да се развива.

"Когато човек знае, къде иска да стигне може да постигне целите си и да върви напред, в правилна посока." - изтъкна министърът.

Павлова подчерта още, че МРРБ вече е единно министерство, такова каквото беше и преди в подкрепа на благоустройството и бизнеса. Анализирайки и планирайки следващата година перспективата не е толкова лоша, каза още регионалният министър. За бизнеса се очакват инвестиции от 2 млрд. лв. само по линия на МРРБ в изграждането на стратегическа пътна инфраструктура, язовири за питейни нужди и саниране на жилищните сгради.  

Потенциалът за развитие на инвестициите у нас е в публично-частното партньорство.

"Не бива да залагаме само на безвъзмездната помощ от Европа. Трябва да разчитаме на повече инвестиции, чрез публично-частно партньорство. Догодина ние ще предложим нов финансов инструмент за публично-частно партньорство с над 450 млн.лв., които да дадат гаранция, възможности за подобни инвестиции в по-голям  мащаб, които ще реализираме с общи усилия" - каза още Павлова.