Министър Павлова: 2015г. ще бъде на равносметка и на подреждане на държавата

Регионалната политика трябва да се приоритизира и да е надпартийна

03.12.2014 | 17:50 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Павлова: 2015г. ще бъде на равносметка и на подреждане на държавата

"Следващата година ще бъде на равносметка и на подреждане на държавата, за да заработи тя и колелото отново да се завърти". Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на Годишната конференция на Националното сдружение на общините в Република България. Конференцията е под надслов „Европейска визия за регионално развитие на България", предаде МРРБ.

"Радвам се отново да сме заедно и се надявам в бъдеще заедно да решаваме проблемите. Ще търсим по-добър баланс между законодателната и изпълнителна власт, а регионалната политика трябва да се приоритизира и да е надпартийна." -  обърна се към представителите на местната власт регионалният министър.

На форума тя изрази надежда още в първите месеци на следващата година да приключи процеса по отблокиране на спрените средства по ОП "Регионално развитие" и паралелно с това да бъде даден ход и старт на новата ОП "Региони в растеж".

"По този начин ще направим необходимото поне от гледна точка за предоставяне на финансиране на още бенефициенти, за да може 2015 година да не е нулева, какъвто е рискът към днешна дата." - обясни още министър Павлова.

Регионалният министър съобщи, че в екипа си ще има зам.-министър Иван Аспарухов, който ще отговаря за слаборазвитите региони и намаляване на междурегионалните различия. Съветът по регионална политика ще бъде органът, в който на ежемесечна основа ще се дебатират проблемите на регионите и ще се взимат решения за отстраняването им.

"Оттук-нататък предстои да се работи по текущите проекти за социално икономическо развитие и културно наследство." - подчерта тя и допълни, че чрез новата програма „Дунав” също ще има възможност да се засилят всички дейности, които ще бъдат финансирани по нея и потенциалът за придунавските региони е голям.

"Усилията ни трябва да бъдат насочени и към Северозападния регион като приоритет, но и към всички останали." - посочи Павлова. По думите ѝ, има нужда от целенасочена политика, с която да активизира този процес. 

Другият акцент в програмата на регионалното министерство е провеждането на водната реформа. По думите й водната реформа е такава условност към страната, която няма да позволи нито един лев за сектор „Води” и водна инфраструктура, в България, да влезе в икономиката преди да е реформиран сектора.  

Приоритетна задача пред екипа на министър Павлова е програмата за саниране - другият много важен елемент за следващата година, очертан от Лиляна Павлова. Той, по думите й, ще се осъществи чрез създаването на фонд за санирането на панелните сгради.