Столичната община е поискала 17 млн. лв. от правителството за строеж на детски градини

05.12.2014 | 18:40 Редактор: Ирина Георгиева
Столичната община е поискала 17 млн. лв. от правителството за строеж на детски градини

Столичната община е поискала 17 млн. лв. от правителството за строеж на детски градини, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която бе на откриването на нова сграда на ОДЗ 79 "Слънчице" в район "Студентски", предаде Dnes.bg.

"Даваме си сметка, че финансовата ситуация в страната е изключително трудна, затова залагаме в проектобюджета за идната година собствени средства за строителство на детски градини", отбеляза Фандъкова. Тя изтъкна, че това правителство е показало в предишен мандат, че има грижа и отношение към децата с осигуряването на 14 млн. лв. за строеж на детски градини.

Миналата година кандидатствахме, но за съжаление правителството ни даде само 6 млн. лв. за шест детски градини, каза още Фандъкова, цитирана от БТА.

До края на годината предстои да се открият общо 19 детски градини, което е най-големият рекорд за всички времена на строителство на детски градини в София, каза още тя.

През следващата година предстои да бъдат завършени още пет детски градини, заложили сме в проектобюджета строителството на още осем нови детски градини, каза кметът. Тя отбеляза, че все още е голям недостигът в районите "Триадица", "Красно село", "Младост" и "Люлин".

Кметът информира, че 1,5 млн. лв. струва строителството на новата сграда на ОДЗ 79 за две групи, както и цялостното саниране и мерките за енергийна ефективност на цялата стара сграда.