Министър Горанов ще подготви поемането на външен дълг до 3 млрд. лв.

Договор за депозит ще бъде сключен с ПИБ

26.11.2014 | 14:40 Редактор: Ирина Георгиева

МС даде зелена светлина на финансист номер едно в България Владислав Горанов да започне подготовката за поемане на външен държавен дълг до 3 млрд. лева.

Според решението на правителството дългът може да е под формата на емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, както и на средносрочна програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари, чиито размер в рамките на 2014 г. не може да надвишава 3 млрд. лв. или тяхната равностойност в друга валута, при условие на последваща ратификация, предаде МС.

Външното финансиране се предвижда да бъде използвано за осигуряване на финансиране на държавния бюджет, свързано с очакванията за по-висок дефицит, необходимостта от предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, както и за обезпечаване на ликвидна подкрепа на банки.

Министър Горанов ще може да преговаря с избраните банки (arrangers), дилъри за първата транзакция и правния консултант във връзка със средносрочна програма за емитиране на държавни ценни книжа на международните капиталови пазари и предоставяне на мостови заем, както и да оформя и подписва от името на България всички необходими документи, свързани с договарянето, организирането и осъществяването на поемането на дълг. Избраните банки са UniCredit, CITI, Societe Generale и HSBC Bank PLC. Те ще предоставят и краткосрочен мостови заем на България при унифицирани условия, който ще бъде погасен с постъпленията от емисия облигации на международните капиталови пазари през 2015 година.

Очаква се НС да одобри процеса по поемането на външен държавен дълг.

Междувременно на финансовия министър беше разрешено да сключи Договор за депозит с ПИБ АД, представляващ държавна помощ при съобразяване с условията по Решението на ЕК.

България отпусна ликвидна подкрепа на ПИБ под формата на държавен депозит в размер на 1,2 млрд. лева като част от схема за ликвидност, одобрена от Комисията в същия ден – на 29.06.2014 г. Поради ограничения, свързани с лимита на новопоет дълг съгласно Закона за държавния бюджет за 2014 г., този депозит беше с краткосрочен падеж от 5 месеца, който изтича на 28 ноември 2014 година. В следствие на това МФ нотифицира пред ЕК нова държавна помощ за преструктуриране в полза на ПИБ АД. Планът за преструктуриране предвижда удължаване на срока на държавния депозит в размер на 900 млн. лв. да бъде с максимален срок до 18 месеца, т.е. до 28 май 2016 г.

ПИБ ще се задължи да спазва условията и ограниченията по Решението на Комисията и приложението към него, което ще е неразделна част и от договора за срочен депозит, както и всички други условия, определени от ЕК.