Проф. Гарабед Минасян: Не е хубаво да се тегли нов дълг

Друг е въпросът, че може би се налага, коментира икономистът

20.11.2014 | 11:30 Редактор: Мариета Иванова
Проф. Гарабед Минасян: Не е хубаво да се тегли нов дълг

Не е хубаво да се тегли нов дълг до 3 млрд.лв. Друг е въпросът, че може  би, се налага, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air проф. Гарабед Минасян. По думите му „налага“ също е относително понятие, тъй като „човек знае 2 и 200- може да свие или да отпусне малко повече колана“.
 

Още по темата

Той подчерта, че въпросът с дефицита на държавния бюджет и с емитирането на нов дълг, не е само фискален проблем.

„В условията на Централната банка, когато е фиксирала българския лев към външна валута, и тогава, когато БНБ няма право да провежда монетарна политика, т.е. да печата пари, това, което се прави и допускането на дефицита на държавния бюджет представлява монетарно действие или пускане на пари в обращение, което в случая би следвало да е функция на БНБ“, коментира Минасян.

Той коментира още, че при около 10.5 млрд. лева в обращение емитирането на нов дълг от 4.5 млрд. е реално 45% от парите в обращение. Икономистът коментира, че за разлика от преди, парите от новия дълг няма да бъдат използвани за покриване на външен дълг, а за пускането и в обращение или да се платят гарантираните депозити в КТБ.

Той допълни, че увеличаването на парите в обращение обикновено се случва, когато има ръст на БВП и подчерта, че случаят сега е различен.

Минасян коментира още, ако голяма част от изтеглените депозити от КТБ останат от населението, биха образували ликвидна бомба.

„Когато парите са в населението, не е ясно накъде може да тръгне процесът, не е ясно какво може да се случи, тъй като при такива условия процесите се развиват мигновено“, коментира икономистът.