Фините прахови частици остават сред основните замърсилите на въздуха в ЕС

През 2012 България е била на едно от първите места по нива на концентрация на фини прахови частици във въздуха

25.11.2014 | 16:00 Редактор: Мариета Иванова
Фините прахови частици остават сред основните замърсилите на въздуха в ЕС

Фините прахови частици са най-сериозният замърсител за Европа.  По замърсяване на въздуха с фини прахови частици България е била на челна позиция през 2012, следвана от Полша и Словакия по данни на годишния доклад за качеството на въздуха на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС), съобщават от Изпълнителната агенция по околна среда.

От Световната здравна организация посочват, че почти 95% от градското население в Европа е изложено на замърсители на въздуха при нива, определяни за опасни.

Причините за замърсяването с фини прахови частици са битовите, транспортните и промишлените дейности, както и замърсените и лошо поддържани пътни настилки. Допълнителен принос към замърсяването на атмосферния въздух с прахови частици оказва и влиянието на неблагоприятните климатични условия в страната като ниска скорост на вятъра и продължителни засушавания.

Най-замърсените градове в България по отношение на брой превишения на средноденощната норма за фини прахови частици с диаметър под 10 микрона  са Перник, Димитровград,  Видин и Пловдив, посочват от Изпълнителната агенция по околна среда.  

В България процентът на населението, изложено на наднормени нива на ФПЧ10 за 2012 г. е близо 90% и е значително над средният за Европа (38%).

Делът на населението в България, което живее при нива на озон над краткосрочната целева норма е 3,81% и е по-малък от средният за страните-членки на ЕАОС – 14%.