Фините прахови частици са основният проблем със замърсяването в градовете

29 български общини отчитат влошени показатели за чистотата на въздуха.

30.04.2014 | 17:21 Редактор: Ирина Георгиева
Фините прахови частици са основният проблем със замърсяването в градовете

29 общини у нас отчитат влошено качество на въздуха. Проблемът може да бъде решен с разработването на програми от местните администрации за ограничаване на замърсяването с фини прахови частици или други показатели.

Замърсяването с прахови частици е най-сериозният проблем и е регистрирано във всички по-големи градове в страната. Основните източници на този вид замърсител са: битовото отопление през зимните месеци, газовете от автомобилите и градския транспорт.

Националното законодателство в областта на качеството на атмосферния въздух е напълно транспонирано с това на ЕС.

Изикванията са в районите, в които има нарушение на нормите по един или няколко показателя да се разработи т.нар.  „Общинска програма за намаляване на завърсителите“.

В рамките на ОП „Околна среда“ Столична община реализира проект за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез купуването на нови коли на градския транспорт.

Общините, които имат проблем с качеството на атмосферния въздух, трябва да интегрират работещи програми за справяне с проблема най-късно до 2015 година. По отношение на финните прахови частици мерките са свързани с поддържане и почистване на уличната мрежа, повишаване на енергийната ефективност на сгради, озеленяване, закупуване на нови превозни средства, организиране на трафика на движение и други.

Вижте и репортажа по темата от видео файла.