Кметове подкрепят идеята за Съвет по регионална политика към регионалното министерство

Структурата да е в различен формат от Съвета по финансовата децентрализация, настояват още представителите на местната власт

22.11.2014 | 15:16 Редактор: Мариета Иванова
Кметове подкрепят идеята за Съвет по регионална политика към регионалното министерство

Кметовете са подкрепили идеята да се създаде съвет, който целенасочено да работи по проблемите на регионалната политиката  и той да е в различен формат от Съвета по финансовата децентрализация.

От своя страна, министър Павлова е информирала УС на НСОРБ, че вече са върнати правомощията на общините сами да одобряват инвестиционните проекти за над 10 млн. лв. на териториите им, които им бяха отнети със създаването на Министерството на инвестиционното проектиране.

В тази връзка вече има започнати 38 процедури по одобрение на подобни проекти.

Съветът по децентрализацията да се върне в МРРБ, където му е мястото, е заявила министър Павлова. Тя е информирала още, че от 1 декември с въпросите по децентрализацията и съответните инвестиционни проекти ще се занимава специално заместник-министър от ведомството.

Сроковете за техническите паспорти ще бъдат удължени за последен път с още една година. Промяната в наредбата е публикувана на страницата на МРРБ и има 14-дневен срок, в който да се правят коментари по нея.

„Очаквам да сте активна страна”, призовала Лиляна Павлова.

Тя напомнила още, че всички собственици  на имоти, които се включат в програмите за саниране на домовете, ще получат безплатно технически паспорти.

Разходите по издаването им ще бъдат за сметка на държавата, е обяснила регионалният министър.

Проучване на НСОРБ сочи, че само 10 на сто от имотите в България имат технически паспорти, издадени в последните четири години, посочва БТА. Според сдружението основна причина за  липсата на интерес към процеса е цената на услугата, тъй като тя
е непосилна за много хора.