Откриха телата на 4 бежанци край села около Видин

Няма видими следи от насилие

18.11.2014 | 20:11 Редактор: Ирина Георгиева
Откриха телата на 4 бежанци край села около Видин

Оперативно-издирвателните действия започнали на 15 ноември т.г. към 22 часа, когато оператор на тел. 112 се свързал с ОДЧ  на ГПУ-Брегово с информация, че група чужденци, тръгнала към българо-сръбската граница, се е изгубила в района. По това време валял проливен дъжд и имало гъста мъгла, пише пресцентърът на МВР.

Локализирано било мястото - землището на село Раковица, община Макреш, където веднага били изпратени патрули от ГПУ-Брегово. Граничните полицаи извършили оглед на района, но не открили бедстващи хора. В издирването били включени допълнителни екипи и на 16 ноември към 11 часа граничните полицаи забелязали петима мъже.

Бедстващите чужденци били без документи за самоличност, по думите им 2–ма от тях са от Алжир, други двама - от Афганистан и 1 – от Пакистан. Издирвателните действия продължили въпреки тежките атмосферни условия. Същия ден, на около 2,5 километра източно от държавната граница, в района на бившето стрелбище в землището на с. Раковица,  била локализирана  втора група от 8 чужденци, които също били без документи за самоличност и заявили, че са от Ирак и Сирия. На мястото полицейските служители открили безжизненото тяло на мъж, чиято смърт е констатирана от медицински екип. Извършен е оглед, изяснена е самоличността на починалия - 33-годишен иракчанин, по тялото на когото не са открити видими следи от насилие. Трупът е транспортиран до болницата във Видин за извършване на аутопсия.   

Последвало отвеждането на оцелелите осмина чужденци в РГУ-Брегово, които при разговор, проведен на 17 ноември, обяснили, че към групата е имало още хора, отправили се към границата. Веднага към посочения район били изпратени допълнителни патрули, които в  землището на село Киреево попаднали на безжизнените тела на трима мъже. При извършения оглед на оперативна група на РУ-Кула не са установени видими следи от насилие, аутопсия ще установява причината за смъртта.  

Изяснено е, че всички чужденци са били в процедура по получаване на статут на бежанец, а след като са потърсили закрила на територията на страната ни са предприели рискования опит да я напуснат. По случаите са образувани досъдебни производства в РУ-Кула, уведомена е Окръжна прокуратура – Видин.