Министър Танев: Нов закон за училищното образование от догодина

За да влезе в сила законът от новата учебна година, той трябва да бъде приет до края на юли от НС

14.11.2014 | 16:03 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Танев: Нов закон за училищното образование от догодина

"Искаме следващата учебна година да започне по новия Закон за училищното образование, но не бива да бързаме." - заяви  министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев при посещението си днес в 38-мо основно училище "Васил Априлов" в  София, в което е учил, предаде БТА.

За да влезе в сила законът от новата учебна година, той трябва да бъде приет до края на юли от НС - преди депутатите да излязат в лятна ваканция, отбеляза министър Танев. 

Законопроектът за училищното образование се подготвя от осем години, като има няколко негови варианта, написани от различните ръководства на МОН през годините. За да трае един закон, трябва да се мисли, как ще изглежда той отвъд мандата на партиите на власт, коментира министър Танев. Той добави, че трябва да се мисли как ще изглежда този закон с хоризонт от десет години и тогава той ще е истински. 

Попитан кога ще влезе за обсъждане законопроектът за училищното образование в парламентарната комисия, министърът каза, че преди това ще има дебати по него. Нека в този дебат по законопроекта, който е бил досега, да бъдат включени също родителите и общините, посочи министър Танев. Той обясни, че законопроектът ще бъде обсъждан по различни начини, като това може да става и в тематични групи в интернет. Политиките в образованите се правят от специалистите в държавния сектор, от бизнеса и от гражданите, които са потърпевши от това, което се прави, каза министър Танев. Според него тези три страни трябва да бъдат равно представени, а не държавният сектор да е водещ, както се е правило до момента.

"Ще пусна на всички да сътворяват политиката, а тя след това ще бъде одобрена от парламента, защото е събрала най-важното - общественото съгласие", обясни министър Танев.

Той добави, че може да се правят и анкети, свързани със законопроекта за образованието.