Синдикатът на учителите иска 5% от БВП за образование през 2015

Министърът на образованието коментира, че ще направи това, което зависи от него, но трябва да се има предвид и бюджетната рамка

13.11.2014 | 12:17 Редактор: Мариета Иванова
Синдикатът на учителите иска 5% от БВП за образование през 2015

Синдикатът на българските учители настоява бюджетът за образование за следващата година да е 5% от БВП.  По време на конференцията "Предизвикателства и перспективи пред младите учители за адаптиране в училищна

среда" председателят на синдиката  Янка Такева отбеляза, че дискусията как от 3.8% през 2014 бюджетните средства за следващата година да се повишат до 5% е много сериозна, но от СБУ са направили съответната разбивка, предаде БТА.
От своя страна, образователният министър  проф. Тодор Танев посочи, че ще направи всичко, което зависи от него, но първо трябвало да се види каква ще е бюджетната рамка.

От Учителския синдикат настояват още за промяна, свързана с дуалното обучение, в Закона за професионалното образование; приемане на новия Закон за училищното образование, както и за промяна в съдържанието на учебните планове и програми.

Такева посочи още, че би следвало да се промени и философията на делегираните бюджети и освен броят на учениците при разпределението на средствата да се има предвид и броят на паралелките и населеното място, в което са училищата.