Каква е цената на символите на соца?

Част от българите все още изпитват носталгия към социализма

10.11.2014 | 15:22 Редактор: Ирина Георгиева
Каква е цената на символите на соца?

Част от българите все още изпитват носталгия към социализма като 15% от хората са на мнение, че при определени обстоятелства едно тоталитарното управление може да бъде положително. Това показва изследване на Европейската банка за възстановяване и развитие, проведено в 29 страни от бившия соц лагер. Сред по-младите хора у нас социализмът се свързва предимно с неговите символи – като сърп и чук, например. Кои са другите ярки символи на това време и какви са спомените ни от тогава.

На сергиите пред Храм-паметник "Свети Александър Невски" стоят част от символите на социализма. И се продават. Макар вещите да са оценени на по 5, 10, 20 или 50 лева, за много хора тези символи нямат цена. За едни са лош спомен за униформения живот в изолация и страх, а за други носят носталгията по дните на предвидимост и сигурност. 

"Запазени са доста неща, защото хората са го живели. Спомените са им това." - коментира търговецът Свилен Мичев.

Според социологическо проучване всеки четвърти българин изпитва под една или друга форма носталгия по социализма.

"Имаше и хубави неща при социализма, имаше и лоши." - коментира мъж, преживял прехода.

"Моят спомен е, че не си заключвахме вратите, че живяхме по-спокойно. Докато сега хората живеят в страх, в недоимък и в мизерия." - допълни го друга жена.

Колекционерите ни разказват, че социалистическите символи са търсени предимно от западни туристи. И докато за българите предметите са спомен, неприязън или носталгия по миналото, за чужденците са просто екзотика. 

"Чакай само да ти покажа нещо…/вади медали/ ... Например, чужденци като дойдат, млади хора – те са чули за Ленин и търсят примерно някоя значка с Ленин да си вземат. Нещо, което струва дребни стотинки, но така да им е спомен или да подарят на някого." - коментира търговецът Николай Николов.

Според народопсихолозите, носталгията по социализма при голяма част от българите има своето логично обяснение - разочарованието от властта и от лъжите на прехода.

"Всички се оплакваме от времето на комунизма. Даже някои казват, че той е като едно раково образование. И хората са толкова заети с миналото на комунизма, с неговите вреди. И не осъзнават, че той междувременно е пуснал метастази." - допълни Николов.

Преди 25 години Съветският съюз и неговият идеологически модел се срутиха заедно с Берлинската стена, за да отстъпят място на западния образ на либерална демокрация. Днес остават спомените, разочарованието или носталгията – в символите на едно отминало време.


 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Антицензура
преди 9 години
Оправете си цензурата в ДНЕС.БГ,че направо режат глави няма да се учудя и ако започнат да убиват граждани!Сега е по страшно от комунизма,добре само МВР,Администрацията и 10-ина групировки почти като в Африка сме! Сигнализирай за неуместен коментар