Парите на Топлофикация- София в КТБ можело да бъдат спасени само чрез цесия

Столичния общински съвет разреши да бъдат продадени изцяло или частично вземанията на "Топлофикация София" ЕАД, на "Софийски имоти" и "Пазари ЮГ" в КТБ

06.11.2014 | 14:59 Редактор: Мариета Иванова
Парите на Топлофикация- София в КТБ можело да бъдат спасени само чрез цесия

Продажбата на вземанията към КТБ /цесия/ е единственото възможно решение за спасяване на парите на "Топлофикация София", заяви  председателят на комисията по финанси и бюджет към Столичния общински съвет /СОС/ Орлин Алексиев, цитиран от БТА. В противен случай дружеството трябва да се нареди на опашката на кредиторите и да чака  продаване на активите.

 Общинските съветници решиха единодушно да дадат разрешение на "Топлофикация София" ЕАД, на "Софийски имоти" и "Пазари ЮГ" в качеството на вложители в КТБ да продадат изцяло или на части вземанията си към същата банка.

В доклада се посочва, че цената е равна на прехвърленото вземане, включително натрупани лихви до датата на сключване на договора за цесия. Цената се заплаща по банков път, в срок не по-дълъг от три години, считано от датата на сключване на договора за цесия.

Още по темата

Алексиев посочи, че депозитът на "Топлофикация" в КТБ е над 80 млн. лв. Този, който купи вложенията на дружеството трябва да ги върне на "Топлофикация" без лихви в рамките на 3 години.

По думите на Алексиев засега няма заявен интерес от фирми за закупуване на вземанията, но изрази увереност, че такива ще има, защото условията са изгодни.

Неговото мнение е, едва ли ще бъде намерен един клиент, а по-скоро няколко фирми. Алексиев коментира още, че предложението е направено сега, защото доскоро не е било ясно дали банката ще бъде спасена или не. По думите му след като е ясно, че банката скоро ще бъде обявена в несъстоятелност- това е единственото възможно решение.
Предстои Комисията по финанси и бюджет и тази по стопанска политика да одобрят проект за договора за цесия. Алексиев посочи още, че е важно договорът да бъде изготвен преди да бъде отнет лиценза на КТБ, защото след това продажбата на вземанията няма да бъде възможна.