Щонов: Няма да оставим хората на студено

"Булгаргаз" ще продължи да доставя газ на топлофикациите, заяви министърът

30.10.2014 | 15:47 Редактор: Мариета Иванова
Щонов: Няма да оставим хората на студено

Няма да оставим хората на студено, коментира пред журналисти в парламента министърът на икономиката и енергетиката в служебния кабинет Васил Щонов. Той допълни, че “Булгаргаз“ ще продължи да доставя газ на топлофикациите. Повод за коментара му стана информацията, че от "Булгаргаз" са изпратили писма до топлофикационните дружества да платя задълженията си за извършени доставки.

Той посочи, че няма да има последствия за потребителите, защото "Булгаргаз" ще продължи да доставя газ на топлофикациите.

Щонов допълни още, че топлофикациите дължат десетки милиони левове на "Булгаргаз", като най-големият длъжник е "Топлофикация София". Той посочи, че тези пари трябват на "Булгаргаз", за да може да си плати авансово за газа, която идва от Русия.

Той допълни, че в последните два дни са водени разговори с голяма част от топлофикациите с цел осигуряване на навременно плащане, за да може  "Булгаргаз" да има достатъчно средства, за да осигури тези доставки.

В хранилището в Чирен има 480 млн. куб. м. газ в случай на евентуално спиране на доставките на газ от Русия. Той посочи, че ако започнем да теглим повече от 4,1 млн. куб. м на ден от Чирен, ще влезе в сила първа стъпка от кризисния план и част от топлофикациите ще преминат на мазут.